CONSTANȚA: Sala Centrului „Jean Constantin”, arhiplină la evenimentul „Drogurile distrug viața”
Efectele consumului de droguri, explicate tinerilor de prof. univ. dr. Radu Țincu, șeful singurei secții de Toxicologie din România.
![CONSTANȚA: Sala Centrului „Jean Constantin”, arhiplină la evenimentul „Drogurile distrug viața” CONSTANȚA: Sala Centrului „Jean Constantin”, arhiplină la evenimentul „Drogurile distrug viața”](https://www.radioconstanta.ro/wp-content/uploads/2025/02/drogurile-distrug-viata-ct-850x478.jpg)
Publicat de Adina Sîrbu, 5 februarie 2025, 18:08
Sala Centrului Multifuncțional pentru Tineret „Jean Constantin” a fost neîncăpătoare astăzi, la evenimentul „Drogurile Distrug Viața”, organizat de DSP Constanța și care l-a avut ca invitat special pe prof. univ. dr. Radu Țincu, șef secție ATI și Toxicologie la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.
Drogurile consumate în adolescență pot provoca boli psihice la maturitate, iar dependența se instalează de la primele doze. Sunt câteva dintre efectele consumului de stupefiante pe care sute de liceeni și studenți constănțeni le-au aflat, astăzi, de la prof. univ. dr. Radu Țincu, șeful singurei secții de Toxicologie din România:
„Mai ales atunci când vorbim de adolescenți, există o vulnerabilitate a creierului să sufere în urma expunerii la astfel de substanțe, să se producă, pe de o parte, anumite modificări neurocognitive, vorbim de atenție, gândire, memorie, să aibă o destructurare a gândirii, lucru care se va transpune în deficite școlare. De asemenea, pe termen mediu și lung, există riscul să dezvolte turburări de comportament cu agresivitate, excluziune socială și, din păcate, studiile ne spun că o parte dintre cei care folosesc drogurile din perioada adolescenței vor dezvolta turburări psihice la vârstă adultă.”
Întâlnirea dintre tinerii constănțeni și reputatul medic a avut loc în cadrul evenimentului „Drogurile Distrug Viața”, organizat de Direcția de Sănătate Publică din Constanța. Specialiștii atrag atenția că vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 11 – 12 ani, iar mulți dintre adolescenții aflați în sală spun că știu consumatori sau i-au întâlnit în locurile publice:
Ai auzit de colegi care consumă droguri sau au încercat?
„Din nefericire, da. Foarte mulți. Colegi, cunoștințe, oameni pe care nu-i cunoasc și îi văd consumând, injectându-se. E oarecum trist să vezi atât de mulți tineri ca mine care consumă droguri și sunt dependenți”.
Unde ai văzut?
„În jurul școlii, în stațiile de autobuz, în mall-uri, lângă mall-uri, centrele comerciale în general, în locuri retrase, cum ar fi parcurile” – a declarat o tânără.
„Da, știu… Cunosc destul de multe persoane. Cunoștințe, nu prieteni” – a afirmat un alt tânăr prezent la eveniment.
Redactor: Cătălina Radu