Ministrul Mediului: Am declarat amenajarea agricolă Carasuhat ”zonă de protecție pentru resursele acvatice vii”
El a mai precizat că ministerul contribuie și mai activ, prin colaborarea și Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD), la conservarea naturii și susținerea comunităților de pescari.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 februarie 2025, 10:26
”Protejăm ecosistemele fragile din inima Deltei Dunării: am declarat amenajarea agricolă Carasuhat, pe întreaga suprafață acoperită de luciu de apă, zonă de protecție pentru resursele acvatice vii” – a informat marți, ministrul Mediului, Mircea Fechet.
El a mai precizat că ministerul contribuie și mai activ, prin colaborarea și Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD), la conservarea naturii și susținerea comunităților de pescari, pentru că obiectivul este nu doar să refacă, ci să crească valorarea de simbol a Deltei.
”Asta înseamnă că aplicăm măsuri prin care urmărim să asigurăm echilibrul ecologic în ecosistemele acvatice, măsuri cuprinse în Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, publicat recent în Monitorul Oficial. Astfel, între 9 aprilie și 7 iunie, este interzis pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, inclusiv în Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale.
Aceeași măsură se aplică, între 24 aprilie și 7 iunie, pentru apele care constituie frontieră de stat, în timp ce pentru apele care asigură granița naturală cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, perioada prohibiției este 16 aprilie-30 mai.
Totodată, pentru a nu pune în pericol existența resurselor acvatice vii, sunt interzise lucrările în zona malurilor, taluzurilor și albiei minore (mă refer aici la îngustarea / bararea cursului apei, tăierea și recoltarea plantelor, arborilor și arbuștilor, extragerea de nămol, nisip și pietriș).”
Ordinul de prohibiție 2025 detaliază zonele de protecție pe care sunt instituite și pentru râurile Olt, Mureș și Crișul Repede.
Câteva date când pescuitul este interzis:
✅știucă, în perioada 1 februarie – 20 martie, cu excepția zonelor aflate în perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, unde pescuitul comercial, recreativ și familial al speciei știucă este interzis în perioada 1 februarie – 7 iunie;
✅șalăul și bibanul, în perioada 20 martie – 7 iunie inclusiv;
✅sturionii, tot timpul anului, cu excepția pescuitului în scop științific;
✅racul (Astacus leptodactylus), în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie inclusiv și 1 – 30 septembrie inclusiv, pe teritoriul Deltei Dunării.
În Deltă, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu posibilitatea reținerii unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie.
Dacă pescuiți în Deltă, puteți transporta o cantitate de pește de până la 10 kg/pescar sau 15 kg/familie.