AUDIO | CONSTANȚA: Pro sau contra relocării Gării CF
Proiect de regenerare urbană la Constanța: un mic oraș modern pe 38 de hectare.
Publicat de Adina Sîrbu, 2 februarie 2025, 17:06
Un proiect de regenerare urbană și de creare a unui mic oraș cu facilități moderne vizează un areal de 38 hectare situat în zona fostelor depozite Oil Terminal, în spatele Gării CF Constanța.
Marile provocări în materializarea proiectului presupun decontaminarea zonei afectate de reziduurile de hidrocarburi totale petroliere și, de asemenea, găsirea unei variante de reconfigurare a rețelei de cale ferată la o distanță de peste un kilometru de actuala gară.
Zona fostelor depozite Oil Terminal este contaminată de reziduuri de hidrocarburi, dar va face obiectul unei ample acțiuni de ecologizare. Deșeurile de beton vor fi folosite la organizarea de șantier și pentru procesul de bioremediere, iar unele depozite vor fi integrate în proiect și vor fi tranformate, de pildă, în teatru în aer liber.
Aproape tot terenul a fost decopertat, fiind executate lucrări de depoluare și cercetări arheologice, iar în urma proiectului de regenerare urbană, zecile de hectare de teren se vor transforma într-un mic orășel, concentrat în jurul noii gări, cu spații verzi și grădină botanică, muzee, teatre, centre comerciale, birouri și hoteluri.
Potrivit reprezentanților companiei, o nouă gară va fi construită la 1,2 km de actuala clădire a stației CF. Conform proiectului, noua gară va fi flancată de două piațete, iar peroanele vor fi amplasate în subteran. Din vechea gară se va păstra cupola, sub care se va reloca locomotiva cu abur, iar actuala clădire va fi transformată în muzeu feroviar.
Intenția dezvoltatorului de a reloca Gara Constanța a stârnit numeroase reacții printre constănțeni. Câteva mii au semnat o petiție online împotriva mutării ei, alții sunt de acord cu ideea.
Iată opiniile constănțenilor intervievați de jurnaliștii Radio Constanța despre acest subiect:
Redactor: Adrian Băncilă