AUDIO | „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Goteborg
Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” a fost şi propunerea României pentru Premiile Oscar 2025.
Publicat de Adina Sîrbu, 26 ianuarie 2025, 16:57
La cea de-a 48-a ediţie a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie şi 2 februarie, au fost selecţionate două filme din România: „Trei kilometri până la capătul lumii” (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în competiţia internaţională a festivalului, şi „Anul nou care n-a fost” (premieră în Scandinavia), regizat de Bogdan Mureşanu, în secţiunea Voyage.
ICR Stockholm este şi în acest an partener, susţinând participarea în festival a regizorilor Emanuel Pârvu şi Bogdan Mureşanu, alături de a producătoarei Miruna Berescu, a anunţat un comunicat al instituţiei.
Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” a fost şi propunerea României pentru Premiile Oscar 2025 la categoria „Cel mai bun lungmetraj international”. Echipa filmului a fost invitată, în festivalul de la Goteborg, în perioada 29 -31 ianuarie, pentru a participa la discuţii cu publicul şi cu presa suedeză. Pelicula va avea trei proiecţii la cinematografele Capitol (29 ianuarie), Aftonstjarnan (30 ianuarie) şi Biopalatset (31 ianuarie).
„Anul nou care n-a fost” va avea patru proiecţii în cadrul festivalului, la cinematograful Biopalatset (26 ianuarie, 28 ianuarie, 1 februarie) şi la cinematograful Bio Roy (27 ianuarie). Regizorul filmului Bogdan Mureşanu va participa, în perioada 26-29 ianuarie, la discuţiile de după proiecţiile din festival, a precizat sursa citată.
Festivalul de Film de la Goteborg este principalul loc anual de întâlnire pentru industria cinematografică nordică. Festivalul, fondat în 1979, este organizat anual timp de 11 zile, la final de ianuarie şi început de februarie, ca un eveniment hibrid, cu proiecţii de filme în cinematografe, cât şi cu premiere care pot fi vizionate online, în cadrul Goteborg Film Festival Online. Premiera online a filmului „Anul nou care n-a fost” va fi pe 26 ianuarie, de la 20.00, iar cea a peliculei „Trei kilometri până la capătul lumii” va fi pe 29 ianuarie, de la 20.00 (orele Suediei).
Evenimentele de la Goteborg atrag aproximativ 270.000 de spectatori, atât în cinematografe, cât şi online.
Aproximativ 250 de filme din 80 de ţări sunt proiectate, în sălile de cinematograf din Goteborg, iar concomitent se desfăşoară o serie de evenimente conexe atractive – întâlniri cu cineaştii, discuţii, ateliere, colocvii şi concerte. Nordic Film Market prezintă filme şi talente nordice, iar artişti consacraţi sau tineri se află, în timpul festivalului, în centrul lumii cinematografice din Scandinavia.
Festivalul de la Goteborg reprezintă principala piaţă pentru filme şi seriale din ţările nordice, atrăgând anual peste 2.200 de reprezentanţi ai industriei de film din întreaga lume şi jurnalişti din peste 50 de ţări.
***
În filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizorul Emanuel Pârvu aduce în prim-plan fragilitatea relațiilor umane în fața prejudecăților și a violenței sociale, pe fundalul unui peisaj natural spectaculos din Delta Dunării.
Pornind de la un act brutal de agresiune orientat împotriva unui adolescent, filmul explorează modul în care membrii comunității reacționează la diferență și ridică întrebări despre umanitate, iubire și responsabilitate, la nivel personal și colectiv deopotrivă.
Cu un parcurs internațional impresionant, „Trei kilometri până la capătul lumii” a fost distins cu Premiul Queer Palm la Festivalul de la Cannes, Premiul European pentru Film Universitar (EUFA) 2024, Premiul Cineuropa și Trofeul Festivalului pentru cel mai bun film la Sarajevo.
Proiecția specială a filmului în prezența echipei de producție, din decembrie anul trecut, a umplut până la refuz sala Teatrului „Jean Bart” din Tulcea.
Andreea Dorobăț ne invită să descoperim povestea din spatele acestui proiect cinematografic, într-un interviu cu regizorul Emanuel Pârvu și actorul Ciprian Chiujdea din rolul principal și, totodată, rolul său de debut pe marele ecran: