AUDIO | Unirea Principatelor Române, fundamentul României Moderne
Invitat: conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, de la Facultatea de Științe Politice a Universității Ovidius Constanța.
Publicat de Adina Sîrbu, 24 ianuarie 2025, 12:56
La 24 ianuarie, sărbătorim Unirea Moldovei cu Țara Românească din anul 1859, act istoric realizat sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Actul istoric al Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii națiuni române”, a rămas un moment decisiv în istorie, pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 – 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor în 1918.
Condițiile favorabile pentru Unirea Principatelor au venit în urma înfrângerii Imperiului Rus în Războiul Crimeii (1853-1856). De ce a fost important acest eșec al armatei ruse în Războiul Crimeii pentru unirea celor două provincii românești și cum ar fi arătat istoria noastră în absența acestui eveniment care a pus față în față Imperiile Rus și Otoman, acesta din urmă fiind sprijinit de marile puteri europene, Marea Britanie, Franța și Sardinia?
Cum a reușit, la acea vreme, Alexandru Ioan Cuza, să reformeze statul în atât de multe domenii, deși artizanul Unirii Principatelor Române a domnit doar 7 ani?
Despre conjunctura politică a perioadei când a fost propus și ales același candidat pentru ambele țări române a votbit conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, de la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius Constanța, într-un interviu semnat de Mircea Taiss: