MANGALIA: Acțiune de protest în urma deciziei de a concedia 263 de angajați de la șantierul Damen
Sindicatul Liber Navalistul.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 ianuarie 2025, 16:05
Sindicatul Liberal Navalistul organizează o acțiune de protest în data de 28 ianuarie 2025, între orele 12-14 în Mangalia, la Casa de Cultură din centrul orașului, în urma deciziei de a concedia 263 de angajați de la șantierul Damen.
„Subscrisul, Sindicatul Liber Navalistul, sindicat reprezentativ la nivelul societăţii Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa), vă informăm că marţi 28.01.2025 între orele 12:00 şi 14:00 vom organiza o acţiune de protest desfăşurată pe platoul din faţa Casei de Cultură din Piaţa Revoluţiei IGAF din municipiul Mangalia, jud. Constanţa”.
Motivele protestului sunt:
„1. Dezaprobăm categoric intenţia Administraţiei DSMa de a concedia 263 de angajaţi (18,8% din totalul personalului), măsură ce va afecta grav şansele de redresare a şantierului şi va avea un impact negativ major inclusiv asupra comunităţii locale.
2. Transmiterea unui semnal de alarmă către acţionariţwcietăţii şi decidenţii politici, pentru a-i determina să adopte măsuri urgente şi eficiente pentru salvarea şantierului. de la faliment şi pentru redresarea acestuia prin asigurarea comenzilor necesare pentru re1uarea
Contextul crizei majore şi fără precedent cu care se confruntă toţi angajaţii acestui şantier: anti eru 1 naval DSMa se află în insolvenţă de peste 7 luni (din 19 iunie 2024).
Majoritatea angajaţilor sunt în continuare în şomaj tehnic, activitatea şantierului este întreruptă pentru o perioadă îndelungată, situaţia stagnează de luni de zile şi şansele de reluare a activităţii sunt extrem de reduse.
Începând cu octombrie 2024, drepturile salariale nu mai sunt plătite de angajator, ci din Fondul de garantare a creanţelor salariale, pentru o perioadă de maximum 5 luni consecutive, ultima plată fiind prevăzută pentru martie 2025. După această perioadă, nu vor mai exista fonduri pentru plata salariilor.
Fără obţinerea finanţării acestui şantier, considerat un obiectiv strategic de interes naţional şi fără scrisorile de garanţie bancară, nu se vor putea contracta noi proiecte majore care să asigure activitatea pe termen mediu şi lung.
Dacă şantierul nu îşi va relua activitatea curând, este un risc major să se închidă, iar acest lucru va duce la pierderea tuturor locurilor de muncă şi va afecta grav economia locală şi stabilitatea socială a comunităţii.
Apel către comunitatea
Facem apel la toţi angajaţii acestui şantier, ca impreună cu membrii familiei acestora cât şi ceilalţi cetăţenii din comunitatea locală să participe la acest protest, pentru a semnala gravitatea situaţiei şi instabilitatea economică ce ameninţă întreaga regiune”.
Reprezentanții societății Damen Shipyards Mangalia SA („DSMa”) – societate în insolvenţă, fac precizări importante privind concedierile care vor urma.
„DSMa” intenţionează să efectueze concedieri colective, potrivit sursei citate.
Notificarea privind concedierea colectivă a fost trimisă ITM Constanța și AJOFM Constanța pe 14 ianuarie 2025.
Motivele care determină concedierea
Motivele care determină concedierea preconizată sunt următoarele: Urgenţa luării unor măsuri de redresare economică, necesitatea reducerii cheltuielilor, inclusiv cele cu forţa de muncă; Diminuarea cheltuielilor cu personalul, având în vedere necesitatea redresării situaţiei economico-financiare a societăţii aflate deja în insolvenţă şi pentru care se propune plan de reorganizare; Restructurarea/reorganizarea prin concediere colectivă a 263 salariaţi, în etape, asigurându-se protecţia socială a persoanelor concediate, cu scopul atingerii unui număr total de 1135 salariaţi. Eficientizarea la maxim a personalului necesar rămas, prin corelarea numărului de salariaţi cu gradul de încărcare/proiectelor existente. Creşterea adaptabilităţii personalului la noile nevoi economice, flexibilizarea acestora.
Criteriile avute în vedere, potrivit contractului colectiv de muncă („CCM” – art. 121 ş.u., Anexa nr. 17 la CCM – PROCEDURA PRIVIND EVALUAREA, REEVALUAREA PROFESIONALĂ ŞI IERARHIZAREA ANGAJAŢILOR)), pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt următoarele:
Reduceille de personal în cadrul DSM vor fi efeetuate in legătură cu următoarea metodologie:
Încetarea CIM a angajaţilor care cumulează pensia cu salariul;
Aplicarea criteriilor de ierarhizare profesională reglementate în Anexa nr. 17 la CCM;
În condiţii de competenţă profesională şi conduită disciplinară egală, constatate pe baza punctului ii), încetează în ordine următoarele:
-contractele de muncă ale angajaţilor care deţin şi/sau administrează întreprinderi de oficefel;
-contractele de muncă ale angajaţilor care au un alt loc de muncă;
-contractele de muncă ale angajaţilor care Indeplinesc condiţiile de pensionare;
-contractele de muncă ale angajaţilor cu cea mai mică vechime în cadrul DSM.
La încetarea CIM datorită reducerilor de posturi, simultan vor fi avute în vedere următoarele criterii:
dacă masura ar afecta doi soți care lucrează în societatea DSM, se va desface contractul de muncă a unuia dintre soţi, la solicitarea acestuia;
măsura să afecteze mai întâi salariaţii care nu au copii sau alte persoane în întreţinere;
măsura să afecteze numai în ultimă instanţă salariaţii care sunt singurii susţinători ai familiei, precum şi salariaţii care mai au cel mult 3 ani până la pensionare, la cererea acestora.
În cazul concedierii colective, în procedura de insolventă se aplică norme derogatorii dreptului comun, respectiv termenele prevăzute de art. 71 şi 72 alin. (1) din Codul muncii se reduc la jumătate.
Astfel, o prima etapă o reprezintă intenţia de disponibilizare colectivă şi negocierile cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor (după caz), care se derulează pe o perioadă maximă de 10 zile calendaristice, în conformitate cu prevederile art. 71 din Codul muncii, respectiv 5 zile calendaristice, conform art. 123 alin. (8) din Legea nr. 85/2014 (termen redus la jumătate, dat fiind procedura insolvenței).
Ce compensații se primesc
În cazul situaţiei de concediere colectivă, se vor acorda, în funcţie de vechimea în muncă în cadrul DSMa, următoarele compensaţii potrivit CCM:
până la 5 ani – 2 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere;
între 6 – 10 ani – 3 salarii de bază medii-brutela nivel de-întreprindere;
între 11 – 15 ani – 5 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere;
între 16 – 20 de ani – 7 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere; peste 21 de ani – 9 salarii de bază brute medii la nivel de întreprindere.