Stațiunea Costinești va avea 16 hectare de plajă nouă. Lucrările, inspectate de ministrul Mediului
Mircea Fechet: La Costinești mai erau doar 2 hectare de plajă, iar prin proiectul de reducere a eroziunii costiere, suprafața nouă de nisip va crește substanțial.
Publicat de Adina Sîrbu, 21 ianuarie 2025, 15:44
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, se află, astăzi, în județul Constanța, pentru monitorizarea și protecția Mării Negre în contextul episodului de poluare din Strâmtoarea Kerci, din luna decembrie 2024, dar și pentru inspectarea lucrărilor de combatere a eroziunii costiere din zona litoralului Mării Negre.
Oficialul de la Mediu a vizitat lucrările de înnisipare de la Costinești efectuate în cadrul proiectului derulat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) și Administrația Națională Apele Române (ANAR), în calitate de Beneficiar al proiectului „Reducerea Eroziunii Costiere Faza II (2014-2020) – Etapa II”.
Potrivit ABADL, lucrările prevăzute în cadrul contractului pentru zona Costinești – Lot 6 includ: înnisipare artificială, prin care se va crea o suprafață de aproximativ 16 hectare de plajă nouă; îndepărtarea structurilor costiere vechi și construirea unora noi, conectate cu țărmul pe o lungime de 2.550 metri liniari, din piatră naturală și elemente prefabricate din beton; realizarea de bio-structuri marine, implantate cu alge din speciile Zostera Noltii și Cystoseira Barbata, precum și realizarea de recife, care se vor popula cu Pholas Dactylus.
Într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că lucrările de construire a digurilor au început mai devreme decât era prevăzut, finalizarea construcțiilor hidrotehnice fiind estimată înainte de debutul sezonului estival, iar înnisiparea va avea loc în toamnă, pentru a nu-i deranja pe turiști:
Lucrările desfășurate în cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere sunt împărțite în 11 zone diferite: Lotul Stăvilare Periboina-Edighiol; Lotul Mamaia; Lotul Tomis; Lotul Agigea; Lotul Eforie; Lotul Costinești; Lotul Olimp; Lotul Jupiter-Neptun; Lotul Balta Mangalia-Venus-Aurora; Lotul Mangalia-Satum și Lotul 2 Mai. Realizarea Loturilor Mamaia și Eforie s-a încheiat.
În urma finalizării acestui proiect major, zonele înnisipate și structurile hidrotehnice realizate vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii cu o durată de viață de 50 de ani.