Acțiune de monitorizare a Mării Negre, în urma poluării cu petrol din Strâmtoarea Kerci
Mircea Fechet: Există îngrijorări exprimate de specialiștii ucraineni că unda de poluare ar putea ajunge la Odesa.
Publicat de Adina Sîrbu, 21 ianuarie 2025, 14:33
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a participat astăzi la acțiunea de prelevare de probe din Marea Neagră, în contextul episodului de poluare din Strâmtoarea Kerci, produs în decembrie 2024.
Două petroliere rusești au fost avariate grav, luna trecută, de o furtună în Strâmtoarea Kerci, aproximativ 2.400 de tone de produse petroliere deversându-se în mare și producând un adevărat dezastru ecologic pe coasta Mării Azov, în Ucraina, soldat cu mii de păsări și delfini morți.
Chiar dacă riscul ca unda de poluare să ajungă prin Strâmtoarea Kerci, în Marea Neagră, până pe litoralul românesc este foarte mic, ministrul Mircea Fechet a cerut încă de la începutul acestui an o monitorizare mai intensă a situației din partea specialiștilor.
Prezent la Constanța, ministrul Mircea Fechet a declarat că există îngrijorări exprimate de specialiștii ucraineni că unda de poluare ar putea ajunge la Odesa. În plus, măsurile de decontaminare sunt insuficiente, a declarat ministrul într-o conferință de presă:
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început prima campanie de monitorizare a Mării Negre din acest an, care va dura patru-cinci zile, iar la finalul ei se vor obține informații despre starea fizico-chimică a apei. Evaluările vizează viteza și direcția curenților marini, direcția și viteza vântului, temperatura apei Mării Negre și temperatura exterioară.
Pentru a elimina orice risc, ministrul mediului le-a cerut specialiștilor de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral și de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța ca determinarea hidrocarburilor din apa Mării Negre să se efectueze cu o intensitate mai mare, pentru a observa orice modificare care ar impune cât mai repede luarea unor decizii.
Autorităţile ruse au anunţat vineri, 10 ianuarie, detectarea unei noi scurgeri de păcură dintr-unul din cele două petroliere naufragiate și care au provocat o contaminare extinsă cu păcură în Marea Neagră pe coasta Rusiei şi pe cea a peninsulei Crimeea.
„O scurgere de produse petroliere a fost detectată în spatele petrolierului Volganeft-239”, a anunţat serviciul din regiunea rusă Krasnodar care gestionează această criză. Într-o înregistrare video care însoţeşte anunţul poate fi observat petrolierul eşuat de-a lungul ţărmului şi înclinat într-o parte, iar în apă se vede păcură.
Cât despre noua pată de păcură descoperită acum pe mare, aceasta se întinde pe o suprafaţă de circa 2.800 de metri pătraţi. Autorităţile ruse susţin că această pată a fost îngrădită cu bariere flotante şi urmează să fie eliminată cu absorbanţi biologici, iar la faţa locului au fost deplasate cinci nave pentru operaţiune.
Cele două petroliere care au provocat poluarea, Volgoneft-212 şi Volgoneft-239, ambele construite în urmă cu peste 50 de ani, au naufragiat pe 15 decembrie în timpul unei furtuni puternice în strâmtoarea Kerci, care separă Peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar.
Primul petrolier s-a rupt în două şi s-a scufundat, iar al doilea a eşuat pe ţărm. Cele două nave transportau în total circa 9.200 de tone de păcură, din care aproximativ 2.400 de tone s-au scurs în apă şi au contaminat de asemenea ţărmul, mai întâi în regiunea Kranodar, iar apoi şi pe coasta peninsulei ucrainene Crimeea anexată de Rusia în anul 2014.
Autorităţile ruse şi voluntari desfăşoară de atunci o vastă operaţiune de curăţare a ţărmului, dar problema este departe de a fi rezolvată, deşi peste 147.000 de tone de nisip de pe plaje şi pământ contaminat au fost evacuate până în prezent. Şi fauna este afectată, numeroase păsări şi delfini murind în urma contaminării litoralului.