Ministrul Agriculturii: În cazul apariției unui focar de pestă porcină nu vor mai fi sacrificați toți porcii, ci se va acționa pe fiecare sector în parte
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o exploatație din localitatea Fântânele, trebuind să fie ucise și ecarisate aproximativ 49.000 de animale din toate cele 20 de hale ale fermei, a informat, joi, Prefectura Constanța.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 ianuarie 2025, 18:13
În cazul apariției unui focar de pestă porcină nu vor mai fi sacrificați toți porcii, ci se va acționa pe fiecare sector în parte, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după vizita premierului Marcel Ciolacu la ministerul de resort.
‘Ca ministru al Agriculturii, mă interesează partea de zootehnie. Partea de zootehnie cade și în sarcina ANSVSA, iar, din discuțiile pe care le-am avut cu președintele ANSVSA, nu se mai ia decizia de a se ucide toți acești porci. Se ia pe fiecare sector în parte. Dacă într-o unitate de producție avem 15 unități de îngrășare, se limitează pe primele două, se încearcă să se stea 30 de zile în carantină și, dacă se salvează celelalte unități de îngrășare, nu trebuie sacrificați toți porcii. Decizia este luată, s-a făcut această practică, am făcut-o împreună cu președintele ANSVSA și a avut succes în zona de Timișoara’, a afirmat Barbu.
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o exploatație din localitatea Fântânele, trebuind să fie ucise și ecarisate aproximativ 49.000 de animale din toate cele 20 de hale ale fermei, a informat, joi, Prefectura Constanța.
Potrivit sursei citate, ca urmare a buletinelor de analiză efectuate pe 15 ianuarie, a fost confirmată pesta porcină africană la nivelul halei nr. 20 din cadrul unei societăți comerciale din Fântânele, după ce anterior, pe 8 ianuarie, virusul fusese confirmat cu privire la hala nr. 14.
‘Având în vedere viteza mare de propagare a virusului, precum și contagiozitatea ridicată a acestuia, cu posibilitatea propagării și la exploatațiile din teritoriul adiacent fermei, se impune uciderea imediată și ecarisarea întregului efectiv de animale din exploatație și distrugerea tuturor materialelor cu risc din focar prin metoda alternativă de neutralizare – îngropare – în zona aprobată de autoritățile competente. Sunt afectate aproximativ 49.000 de exemplare din cele 20 de hale ale exploatației’, reiese dintr-un comunicat transmis de Instituția Prefectului – Județul Constanța.
Până la data de 15 ianuarie, conform datelor Serviciului Control Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța, au fost uciși și îngropați circa 1.250 de porci aparținând exploatației din hala 14.