CONSTANȚA: Numărul cazurilor de gripă aproape s-a dublat, într-o săptămână
Cu 284 de cazuri de gripă, județul Constanța este pe locul 4 în țară la numărul de îmbolnăviri.
Publicat de Adina Sîrbu, 16 ianuarie 2025, 14:54
A explodat numărul bolnavilor care se prezintă la cabinetele medicilor de familie şi camerele de gardă ale spitalelor din țară cu simptome acute de răceală sau gripă.
În săptămâna 6 – 12 ianuarie, au fost raportate aproape 100.000 de îmbolnăviri, iar numărul deceselor cu virus gripal a ajuns la 9.
Și la Constanța a crescut numărul celor afectați de gripă și infecții respiratorii. În ultima săptămână, în tot județul Constanța au fost raportate aproape 4.500 de astfel de îmbolnăviri. Mai exact, potrivit Direcției de Sănătate Publică, peste 3.200 de persoane au primit diagnosticul de infecție acută a căilor respiratorii superioare, aproape 1.000 au făcut pneumonie, iar 284 au fost confirmați cu gripă, față de 161 în săptămâna precedentă.
Medicii infecționiști recomandă în continuare vaccinarea antigripală, evitarea zonelor aglomerate și respectarea regulilor de igienă.
Preşedinta Comisiei de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, profesor universitar doctor Doina Azoicăi, spune că sunt peste 200 de virusuri respiratorii care în sezonul acesta pot să cauzeze infecţii, iar în funcţie de caracteristicile individului şi în funcţie de tipul de agent patogen, poate să fie de la simple răceli, până la forme grave de boală respiratorie acută severă.
Vaccinarea antigripală rămâne cea mai facilă, sigură şi eficientă metodă de protecţie împotriva bolilor de sezon, precizează Doina Azoicăi, subliniind că, odată cu creşterea procentului de populaţie vaccinată, scade şi amploarea răspândirii virusului gripal în comunitate.
Până la 12 ianuarie, au fost înregistrate 1.126.100 de persoane vaccinate antigripal, din care peste 1.106.00 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.
De altfel, medicii de familie și cei din spitale, confruntați cu o avalanșă de bolnavi, în special copii nevaccinați, reclamă o reticență drastică a populației față de vaccinare. Mulți, inclusiv din categoriile vulnerabile, refuză chiar și serul antigripal, deși acesta este verificat în fiecare an, actualizat conform tulpinilor virale în circulație și nu produce efecte secundare care să pună probleme.
Medicii atrag atenția că vaccinul oferă anticorpi fără riscurile pentru sănătate asociate trecerii prin boală și îi îndeamnă pe părinți să se gândească bine atunci când aleg să nu-și imunizeze copiii, pentru că refuzul vaccinării îi expune riscului de a ajunge pe patul de spital cu pneumonii, insuficiență respiratorie și alte complicații severe ori chiar amenințătoare de viață.