DNSC a completat cadrul legislativ naţional pentru securitatea cibernetică
Pentru finalizarea acestui demers de nivel naţional, au fost efectuate peste o mie de zile-om de efort din partea a zeci de specialişti în securitate cibernetică, în reglementare şi în domeniul juridic.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 ianuarie 2025, 16:11
Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a anunţat finalizarea cu succes a unei etape importante pentru întărirea şi consolidarea rezilienţei şi capacitaţii naţionale de a reacţiona în mod eficient în faţa evoluţiilor regionale şi globale din domeniul securităţii cibernetice, informează DNSC, într-un comunicat.
Prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2024 privind instituirea unui cadru pentru securitatea cibernetică a reţelelor şi sistemelor informatice din spaţiul cibernetic naţional civil, România transpune Directiva Uniunii Europene 2022/2555 (Directiva NIS2) în legislaţia naţională. Acest pas esenţial consolidează capacitatea României de a face faţă provocărilor actuale în domeniul securităţii cibernetice, aliniindu-ne la standardele europene şi asigurând o mai bună protecţie a infrastructurilor din sectoarele de importanţă critică şi a spaţiului cibernetic naţional.
La nivelul Directoratului, efortul de transpunere a Directivei NIS2 în legislaţia naţională a fost în sarcina Direcţiei Generale Reglementare şi Control (DGRC), care pe parcursul întregului an 2024 a organizat un proces amplu de consultare, dezbatere transparentă şi implicare în procesul de elaborare a acestui act normativ a tuturor actorilor şi experţilor relevanţi din mediul public şi privat din România. Sprijinul larg instituţional pentru proiectul de ordonanţă s-a concretizat prin obţinerea a 30 de avize pozitive.
Pentru finalizarea acestui demers de nivel naţional, au fost efectuate peste o mie de zile-om de efort din partea a zeci de specialişti în securitate cibernetică, în reglementare şi în domeniul juridic.
DNSC îşi exprimă mulţumirile faţă de toţi cei implicaţi în acest proces complex şi invită toate entităţile vizate să colaboreze activ pentru implementarea eficientă a noilor cerinţe securitate cibernetică.
Sursa – Agerpres