Revelion fără petarde. Mii de români cer interzicerea articolelor pirotehnice
Petiție și proiect de lege pentru interzicerea petardelor și artificiilor.
Publicat de Adina Sîrbu, 31 decembrie 2024, 18:17
Orașele din România întâmpină noul an cu petreceri, spectacole și nelipsitele focuri de artificii.
Anul acesta există și o excepție: Primăria Cluj-Napoca a luat o decizie istorică, renunțând la focurile de artificii din această noapte, în locul cărora va organiza un spectacol cu drone și lasere, pentru protejarea animalelor și mediului.
La Constanța, spectacolul de Revelion este organizat în Piața Ovidiu. Programul începe la ora 21.30 cu Sheeva, continuă cu ritmurile latino aduse de Mandinga, urmate de Christian Lepah, cu un mix electrizant ce va transforma Piața Ovidiu într-un ring de dans sub cerul liber. Spectacolul va fi completat de un show de lasere și lumini, într-o explozie de culori ce va învălui centrul istoric, iar la miezul nopții cerul Constanței va fi luminat de un spectacol impresionant de artificii.
Și la Tulcea, de la ora 22.50, în Piața Civică, spectacolul susținut de CRBL și Let’s Go Dance, va fi urmat de un grandios foc de artificii.
Petiție și proiect de lege pentru interzicerea petardelor și artificiilor
Mai bine de 70.000 de cetățeni au semnat petiția prin care se cere Guvernului interzicerea comercializării petardelor și utilizării lor de către persoane fizice, a anunțat Comunitatea Declic.
„În fiecare an, tragediile se repetă. Mâini mutilate, ochi pierduți, vieți distruse, toate pentru câteva secunde de zgomot, lumini și fum. Medicii din camerele de urgență luptă să salveze oameni răniți de petarde folosite neglijent. Cei mai vulnerabili sunt adesea copiii, care nu înțeleg pericolul acestor jucării”, se arată în petiție.
De asemenea, animalele de companie, dar și cele sălbatice și păsările vor fi traumatizate de zgomotul artificilor și petardelor, unele fug și se vor rătăci sau se vor pierde definitiv ori chiar vor face infarct și vor muri.
„Petardele nu doar că pun în pericol viețile oamenilor și pe ale animalelor, dar și poluează masiv. Monitorizările arată că poluarea aerului atinge niveluri record în perioada Crăciunului și Revelionului. Trebuie să spunem stop acestui obicei toxic”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.
Legea prevede amenzi și pedepse dure pentru comercializarea și folosirea articolelor pirotehnice, iar polițiștii confiscă tone de petarde și artificii în fiecare an de sărbători și întocmesc zeci de dosare penale, însă toate acestea nu par a fi piedici suficiente în calea procurării și folosirii lor. În acest sezon, manevrarea necorespunzătoare a petardelor a dus la rănirea a 6 persoane.
„Doar interzicerea comercializării petardelor pentru publicul larg ar putea opri acest fenomen alarmant, tolerat în mod inexplicabil de angajații Ministerului de Interne”, transmite Comunitatea Declic.
Într-o postare pe Facebook, Gabriel Păun (Agent Green), anunță o lege națională antipetarde. Împreună cu o senatoare din Parlament, acesta spune că va redacta un nou proiect de lege pentru scoaterea în afara legii a petardelor și focurilor de artificii, considerând că există deja alternative atractive la aceste articole pirotehnice extrem de zgomotoase și poluante.
Iar posesorii de animale de companie sunt cei mai fervenți susținători ai unei astfel de inițiative, pentru că Revelionul, pentru ei, înseamnă protejarea pisicilor sau câinilor de zgomotele infernale de la miezul nopții. Este și cazul bloggerului Mihai Vasilescu, care spune că, dacă ar fi pentru o jumătate de oră ministru de Interne, ar fi primul lucru pe care l-ar interzice.
Nu e de mirare, așadar, că decizia Primăriei Cluj-Napoca de a renunța la focurile de artificii în noaptea de Revelion, pentru a proteja mediul și animalele, s-a viralizat pe rețelele sociale!