Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA: Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară – 7 luni de impact cultural, educațional și comunitar în Delta Dunării

Peste 18.000 de vizitatori, din țară și străinătate, au participat la vizite și tururi ghidate ale Turnului-Observator, spațiul din muzeu dedicat memoriei și performanțelor lui Ivan Patzaichin.

TULCEA: Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară – 7 luni de impact cultural, educațional și comunitar în Delta Dunării
Foto: Mani Gutau

Publicat de Adina Sîrbu, 20 decembrie 2024, 08:08

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară (MIP-CIC) marchează șapte luni de activitate intensă, consolidându-și rolul de catalizator pentru dezvoltarea comunităților din Delta Dunării.

De la inaugurarea sa, în luna mai 2024, muzeul a atras peste 18.000 de vizitatori, găzduind o diversitate de evenimente care îmbină tradițiile locale, educația, inovația și sustenabilitatea pentru a genera un impact semnificativ în regiune.

Realizările au fost posibile datorită sprijinului generos oferit de Banca Comercială Română (BCR) și al celorlalți parteneri și colaboratori ai Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

În contextul direcțiilor strategice ale noului spațiu cultural din Mila 23, implicarea esențială a BCR în succesul MIP-CIC se reflectă atât prin contribuția financiară semnificativă la construirea muzeului și a spațiilor dedicate centrului de inovare comunitară, cât și prin sprijinul acordat programelor educative.

Dintre realizările muzeului – centru de inovare în primele 7 luni de la inaugurare:

Vizitatori și evenimente culturale: Peste 30 de evenimente culturale, educative, spectacole, proiecții și expoziții organizate în spațiile MIP-CIC au atras un public divers de peste 3.000 participanți, iar peste 18.000 de vizitatori, din țară și străinătate, au participat la vizite și tururi ghidate ale Turnului-Observator, spațiul din muzeu dedicat memoriei și performanțelor lui Ivan Patzaichin, cu acces la conținut multimedia care îi prezintă parcursul marelui campion.

Ateliere educative pentru copii: Au fost concepute activități de educație pentru patrimoniu și de noi competențe pentru a sprijini copiii și tinerii din Delta Dunării în dobândirea unor abilități esențiale pentru viață, îmbinând educația non-formală cu elemente de cultură locală și noile tehnologii.

Prin inițiative precum cursurile de educație financiară „Școala de bani” (BCR), explorarea programării și roboticii cu SuperCoders (Fundația Orange), atelierele interactive de muzică tradițională prin harmoșcă sau experiențele interactive de învățare prin joc, centrul deschide noi perspective pentru tinerii Deltei.

Proiecte pentru comunități: Activitățile propuse comunităților locale la MIP-CIC au inclus inițiative inovative care conectează patrimoniul cu elemente contemporane, precum competiția Bibaniada de fete, ajunsă la a patra ediție, care îmbină măiestria femeilor din Deltă în pescuit cu cea în pregătirea preparatelor tradiționale din pește, sau spectacolul ansamblului lipovenesc al muzeului, ce reunește trei generații într-un efort de revitalizare a tradițiilor prin muzică și dansuri reinterpretate.

Punctele de Gastronomie Locală promovează preparatele și produsele tradiționale, sprijinind turismul cultural sustenabil, iar atelierele de custodie comunitară transformă femeile din Delta Dunării în „țesătoare de oportunități”, conectând moștenirea locală cu soluții de dezvoltare durabilă.

Inițiativele creează un model sinergic ce consolidează identitatea, stimulează mândria locală și generează un progres durabil, în timp ce atelierele organizate cu Fundația Orange la Orange Digital Center, găzduit de MIP-CIC, sprijină adulții în dobândirea abilităților necesare pentru a naviga cu încredere și eficiență în era digitală.

Stimularea turismului lent: Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară a promovat în 2024 turismul lent în Deltă prin organizarea celei de-a cincea ediții a Caravanei Apele Unite ale României, care a inaugurat oficial traseul pe apă „Delta lui Ivan”, omologat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Cei peste 120 de participanți la tura de vâslit au utilizat ghidajul oferit de aplicația mobilă „Delta lui Ivan”, lansată odată cu inaugurarea MIP-CIC ca interfață digitală pentru opțiuni de navigare pe trasee de turism lent în Deltă și de vizitare a muzeului dedicat memoriei lui Ivan Patzaichin.

Aplicația urmează să integreze în 2025 noi obiective și rute de ecoturism, turism lent și cultural pentru a le oferi turiștilor opțiuni de experiențe turistice complete și diverse, cu impact minim asupra mediului.

Rezidențe de creație: MIP-CIC promovează arta, creativitatea și interdisciplinaritatea prin programe dedicate cercetătorilor și creatorilor, locali și vizitatori, găzduind rezidențe care valorifică patrimoniul și peisajul unic local.

Expoziția „Oameni și Delte” semnată de Dragoș Lumpan, rezidențele de creație ca „AfterLand” (cercetare vizuală) și „Vocea Deltei” (producție muzicală), concertele susținute de URMA și Zagăn pe scena din grădina MIP au transformat spațiul muzeului într-un laborator de idei, unde arta contemporană, muzica, fotografia și cercetarea s-au întâlnit cu tradițiile și natura din Deltă.

Platformă de promovare: MIP-CIC se afirmă ca un hub al dialogului cultural, găzduind vizite ale unor personalități de seamă, artiști și grupuri diverse de vizitatori.

De la Dame Joanna Lumley, care a descoperit Delta prin lentila diversității culturale și naturale, la Charley Ottley, sau echipa Fundației Mihai Eminescu Trust, fiecare întâlnire a adus o nouă dimensiune de validare și inspirație pentru misiunea MIP-CIC.

Vizite ghidate dedicate creatorilor de conținut care promovează turismul lent și schimburi educative între comunități, precum școlile Mila 23 – Piscu – Țigănești, au consolidat rolul muzeului de promovare a patrimoniului local în contexte naționale și internaționale.

Colaborări: În primele șapte luni de activitate, Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară a consolidat colaborări care îi reflectă misiunea de a sprijini comunitatea locală și de a conecta patrimoniul Deltei Dunării cu inițiative de anvergură națională și internațională: contribuția la expoziția „Un altfel de Tezaur” organizată de BNR și COSR, prezența echipei muzeului la Paris cu ocazia Jocurilor Olimpice 2024 pentru avanpremiera internațională a documentarului artistic co-produs de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și TVR, „IVAN – Omul cu rădăcini în ape”. Semnat de Ana Preda, filmul a fost prezentat în peste 10 orașe din țară și europene, inclusiv la Mila 23, de Noaptea Muzeelor la Sate.

În colaborare cu elevi și cu echipa Școala de la Piscu, a fost creat un fronton unic al Centrului de inovare comunitară reprezentând grafic specii rare de păsări și pești din Deltă. Echipa muzeului a participat la festivalul ASTRA Multicultural de la Sibiu, și alături de Orange România, la demararea proiectului „Connect Danube Delta”, o inițiativă majoră de dezvoltare durabilă a Deltei prin noi tehnologii.

Distincții: MIP-CIC a fost onorat cu distincții care îi probează valorile fundamentale ale sustenabilității, creativității și angajamentului comunitar. Printre acestea se numără emisiunea filatelică „Muzeul Ivan Patzaichin – Mila 23” lansată de Romfilatelia, titlul de prim ambasador New European Bauhaus în România acordat de Ministerul Culturii, distincția Zero Waste pentru sustenabilitate, precum și revalidarea premiului Europa Nostra pentru educație și patrimoniu. Inaugurarea sub patronajul UNESCO a consolidat statutul muzeului ca model de excelență în revitalizarea patrimoniului cultural și natural.

În 2025, echipa muzeului plănuiește să extindă activitățile asociate direcțiilor pe care le urmărește: promovarea educației pentru patrimoniu prin utilizarea noilor tehnologii; stimularea ecoturismului, a turismului cultural și lent; sprijinirea dezvoltării durabile a comunităților locale prin valorificarea resurselor și a elementelor de patrimoniu și organizarea rezidențelor de creație în inima Deltei.

Inaugurat în mai 2024, Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară onorează moștenirea legendarului campion Ivan Patzaichin și promovează cultura, educația pentru sustenabilitate și inovația în Delta Dunării. Informații detaliate despre activitatea MIP-CIC sunt disponibile aici: https://muzeu.ivanpatzaichin.ro/.

Echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, care gestionează muzeul, le mulțumește tuturor partenerilor, colaboratorilor și prietenilor care au contribuit la ridicarea și la punerea în funcțiune a noului spațiu cultural din Mila 23, Delta Dunării.

Evenimentele culturale, artistice și educative organizate la MIP-CIC în 2024 au fost sprijinite de: Banca Comercială Română (BCR), Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Romanian – American Foundation, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Fundația Orange prin Orange Digital Center.

Construcția muzeului a fost finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul României prin POPAM 2014-2020. Inaugurarea a avut loc sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Sursă și foto: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23

20 decembrie – Ziua în care porcii sunt sacrificați pentru Crăciun. Tradiții de Ignat
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 11:59

20 decembrie – Ziua în care porcii sunt sacrificați pentru Crăciun. Tradiții de Ignat

În plină perioadă de post, Crăciunul este anticipat de Ignat, sărbătoare din calendarul popular în care are loc sacrificiul ritual al...

20 decembrie – Ziua în care porcii sunt sacrificați pentru Crăciun. Tradiții de Ignat
Pomul de Crăciun al Bibliotecii Județene Constanța, câștigătorul concursului BiblioFeed „Ai noștri, ca brazii”
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 11:52

Pomul de Crăciun al Bibliotecii Județene Constanța, câștigătorul concursului BiblioFeed „Ai noștri, ca brazii”

BiblioFeed, publicație bilunară de specialitate în domeniul biblioteconomiei, a organizat pentru al doilea an la rând concursul „Ai noștri, ca...

Pomul de Crăciun al Bibliotecii Județene Constanța, câștigătorul concursului BiblioFeed „Ai noștri, ca brazii”
Articole pirotehnice interzise, depistate la CERNAVODĂ și NĂVODARI
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 11:25

Articole pirotehnice interzise, depistate la CERNAVODĂ și NĂVODARI

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cernavodă au identificat, joi, trei persoane care ar fi achiziționat obiecte pirotehnice a căror...

Articole pirotehnice interzise, depistate la CERNAVODĂ și NĂVODARI
Industria ospitalității se opune intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 10:43

Industria ospitalității se opune intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță

Patronatele și sindicatele din turism se opun categoric intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță – se arată într-un...

Industria ospitalității se opune intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 10:31

COD GALBEN de viscol și polei în Dobrogea

ANM a emis, vineri, mai multe avertizări de vreme severă în următoarele zile, pentru zona de sud-est a teritoriului. Din această seară, de la...

COD GALBEN de viscol și polei în Dobrogea
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 09:45

AUDIO | Peste 300.000 de români au plecat să muncească în străinătate în 2024

Numai în 2024 au plecat să muncească peste hotare mai mult de 300.000 de mii de români. Economia a resimțit acest lucru, iar cele care au avut...

AUDIO | Peste 300.000 de români au plecat să muncească în străinătate în 2024
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 08:23

PNL, PSD, UDMR şi minorităţile ar putea relua negocierile pentru formarea noului guvern

Negocierile pentru formarea viitorului guvern ar putea fi reluate, vineri, de reprezentanții PNL, PSD, UDMR și ai minorităților, potrivit unor...

PNL, PSD, UDMR şi minorităţile ar putea relua negocierile pentru formarea noului guvern
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 07:49

ANPC: Cumpărați produse din carne numai din locuri autorizate

Produsele din carne trebuie achiziţionate numai din locuri autorizate, în caz contrar, comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţii...

ANPC: Cumpărați produse din carne numai din locuri autorizate