Industria ospitalității se opune intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță
ANAT: Măsura ar avea consecințe economice și sociale dezastruoase.

Publicat de Adina Sîrbu, 20 decembrie 2024, 10:43
Patronatele și sindicatele din turism se opun categoric intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță – se arată într-un comunicat al ANAT.
Măsura ar avea consecințe dezastruoase, spun reprezentanții industriei ospitalității, precum:
- Scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească.
- Dispariția șanselor pentru mii de români cu venituri modeste de a avea acces la vacanțe, tratamente de recuperare sau odihnă. Aproape 16% dintre angajații din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viața lor de o vacanță datorită acestor vouchere.
- Pierderea încrederii investitorilor privați, care vor fi forțați să își reducă activitatea sau să își închidă afacerile, contribuind astfel la creșterea șomajului.
- Impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentație publică, cultură și agrement – care depind de turism pentru a supraviețui.
- Înghețarea investițiilor în infrastructura turistică. Hoteluri noi și modernizate de 4 și 5 stele, aflate în stadiu de proiect, nu vor mai fi construite.
- Anularea succesului ultimilor ani de eliminare a turismului la negru – numărul unităților clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani.
- Balanța valutară va fi grav afectată, miliarde de euro luând drumul Greciei, Turciei, Bulgariei, în loc să rămână în țară.
- Sindicatele anticipează revoltele angajaților care vor fi lipsiți atât de prime și creșteri salariale, cât și de concedii de refacere, tratament sau recuperare.
„Consecințele eliminării tichetelor de vacanță afectează direct peste 1,3 milioane persoane, angajații din aparatul bugetar, la care se adaugă peste 400.000 angajați în sectorul HoReCa, persoane ce lucrează în mod direct în turism sau indirect, în activități conexe de transport, comerț, agrement, muzee etc.
În timp ce alte state investesc masiv în turism și dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, guvernul României preferă să taie fără discernământ, ignorând cu desăvârșire consecințele economice și sociale ale deciziilor sale. Este un act de nepăsare față de cetățenii români și o demonstrație clară a lipsei de viziune și responsabilitate.
Într-o societate normală, voucherele de vacanță ar fi considerate o investiție strategică, care stimulează economia, menține banii în țară și contribuie la crearea unui climat economic sănătos. Eventuala eliminare a voucherelor de vacanță ar arunca România înapoi cu 20 de ani, anulând toate progresele făcute în acești ani. Ar fi o măsură distructivă ce va rămâne în istorie ca o dovadă a incapacității de a gestiona politici publice care să construiască o economie modernă și competitivă.
Protestul, la care se alătură patronatele, federațiile, alianțele, asociațiile din turism precum și sindicatele, este un semnal ferm de alarmă către guvern: Nu vă atingeți de voucherele de vacanță! Tăiați risipa și ineficiența publică, dar nu omorâți economia și nici turismul românesc!”, se mai arată în comunicatul ANAT.