PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale continuă discuțiile pentru definitivarea programului de guvernare
Liderii USR au condiţionat intrarea la guvernare de aprobarea a 8 măsuri.
Publicat de Adina Sîrbu, 19 decembrie 2024, 07:37
Reprezentanții partidelor proeuropene și ai grupului minorităţillor au continuat discuţiile pentru definitivarea programului de guvernare şi a structurii noului executiv.
Liderii USR au plecat de la întâlnirea de ieri, după ce au condiţionat intrarea la guvernare de aprobarea a 8 măsuri, pe care își doresc să le vadă îndeplinite până luni.
Acestea se referă, printre altele, la: adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 în Parlament și o asumare fermă că noul guvern nu va crește taxele; demiterea în Parlament a președintelui AEP și demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete; votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR; votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari); partidele de coaliție să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim și alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul.
Reprezentanți de la PNL și PSD spun că unele dintre aceste puncte sunt foarte greu de îndeplinit într-o perioadă scurtă de timp și consideră că documentul prezentat miercuri de USR ar fi un pretext pentru a se disocia de proiectul comun de guvernare.
În consecință, PNL, PSD și UDMR continuă discuțiile și împart cele 16 ministere fără USR și iau în calcul ca noul Executiv să se instaleze la Palatul Victoria marți, urmând ca atunci să aibă loc și prima ședință de guvern.
Pentru a fi învestit noul Guvern, este nevoie ca noul Parlament să îşi preia mandatul. În aceste zile, sunt negocieri şi pentru împărțirea funcţiilor a Senat şi Camera Deputaţilor, inclusiv pentru presedinţii celor două Camere, iar noul Legislativ depune jurământul vineri, 20 decembrie.
Dacă USR decide să nu facă parte din viitorul executiv, PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au însumate 244 de mandate de senator şi deputat, iar pentru învestirea guvernului în Parlament sunt necesare 233 de voturi.
Surse: RRA, TVR