Întâlnire a secretarului general al NATO, Mark Rutte, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski
România nu a fost convocată la reuniunea restrânsă, fapt criticat de președintele Klaus Iohannis.
Publicat de Adina Sîrbu, 19 decembrie 2024, 07:07
La reşedinţa secretarului general al NATO, Mark Rutte, a avut loc, aseară, o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la care au participat liderii din Polonia, Marea Britanie, Franţa şi Italia.
Discuțiile s-au axat pe ajutorul militar pentru Kiev şi pe ideea de a trimite în Ucraina trupe europene pentru menţinerea păcii în cazul încetării focului.
Mark Rutte a declarat că Alianţa va face tot posibilul să livreze armele de care Ucraina are nevoie, în special cele 19 sisteme de apărare aeriană, pentru a proteja infrastructura energetică lovită masiv de Rusia. Secretarul general al NATO a mai spus că Ucraina este singura care poate decide când să înceapă negocierile de pace cu Rusia.
La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie nu doar de arme, ci şi de garanţii de securitate.
Preşedintele ucrainean a declarat că a purtat o nouă discuţie cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cu privire la propunerea acestuia din urmă de a desfăşura trupe în Ucraina ca modalitate de contribuţie la convenirea unei păci stabile. „Împărtăşim o viziune comună: garanţiile de încredere sunt esenţiale pentru o pace care poate fi cu adevărat atinsă” a scris Zelenski, aseară, într-o postare pe platforma X. „Am continuat să lucrăm la iniţiativa preşedintelui Macron privind prezenţa de forţe din Ucraina care ar putea contribui la stabilizarea drumului către pace”, a conchis liderul ucrainean.
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Bruxelles la un summit al Uniunii, a criticat reuniunea restrânsă, pentru că au lipsit restul aliaţilor, între care România.
Șeful statului afirmă că nu ştie cine a avut ideea organizării unei astfel de reuniuni şi nici motivele pentru care ceilalţi aliaţi, printre care şi România, nu au fost convocaţi. În opinia sa, astfel de situaţii trebuie discutate numai în cadrul complet al NATO, întrucât, la nivelul Alianței se lucrează „în consens, nu pe grupulețe”.
Sursă: RRA