TULCEA: Proiect de refacere a suprafeţei de apă din minidelta Zaghen
Minidelta de la marginea oraşului ar putea deveni un reper pe harta turistică a municipiului Tulcea.

Publicat de Adina Sîrbu, 18 decembrie 2024, 17:01 / actualizat: 18 decembrie 2024, 19:06
Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Primăria municipiului Tulcea doresc refacerea luciului de apă din minidelta de la marginea oraşului cunoscută sub numele Zaghen, renaturarea zonei fiind inclusă în proiectul Restoriver, demarat la începutul acestui an.
Proiectul, derulat de 15 parteneri din şapte state din Europa, are ca obiective principale promovarea capacităţii de adaptare la schimbările climatice în Regiunea Dunării şi o gestionare mai bună a dezastrelor la nivel transnaţional, se desfăşoară pe o perioadă de 30 de luni, este coordonat de Societatea Bulgară pentru Protecţia Păsărilor şi susţinut financiar prin Programul Transnaţional Dunărea (Interreg), co-finanţat de Uniunea Europeană.
Zona Zaghen a fost desecată la finele la finele 1960-1970 şi a fost renaturată printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, după finalizarea lucrărilor, în anul 2016, zona care aparţine Primăriei municipiului Tulcea şi este gestionată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, având în momentul de faţă suprafeţe mai mari de stuf decât acum, din cauza lipsei unei legături cu Dunărea prin care să se asigure circuitul natural al apei.
„Aici intervine rolul ARBDD şi cel al Apelor Române, ambele instituţii partenere în proiect, pentru că împreună, pe proiectul anterior, au colaborat pentru ca Zagănul să aibă apă. Interesul pe viitor este de a face ce se întâmplă în alte ţări implicate în proiect, o cale naturală pentru circuitul apei, aşa încât apa să intre şi să iasă din Dunăre, cu ajutorul unor stăvilare. Nu este însă o lucrare care să se întâmple anul viitor”, a declarat reprezentanta SOR, Mihaela Simion.
Ea a mai spus că luciile de apă sunt necesare pentru asigurarea sursei de hrană a coloniilor de pelicani care pot fi văzute în zonă şi că în minideltă au apărut specii de mamifere.
La rândul său, reprezentantul Primăriei municipiului Tulcea, Bogdan Moldoveanu, a afirmat că autoritatea locală doreşte ca prin acest proiect minidelta de la marginea oraşului să devină un reper pe harta turistică a urbei.
„Încercăm să sporim atractivitatea acestei zone, printr-o deschidere către public, dar o deschidere reglementată. Va prima conservarea zonei şi în acest sens vizăm diverse genuri de activităţi, acces cu bărci nemotorizate, cu caiacul sau canotca, puncte de observare a păsărilor, se va construi o pistă de biciclete, avem de asemenea şi un proiect de păduri urbane şi periurbane în implementare, iar 30 din cele 62 de hectare care vor fi împădurite se află în Zaghen”, a precizat reprezentantul Primăriei, Bogdan Moldoveanu.
Potrivit autorităţii locale, Zaghen are o suprafaţă totală de 296 de hectare.
În cadrul programului de renaturare a zonei derulat în perioada 2012-2016 şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, suprafaţa luciului de apă de la marginea oraşului a ajuns la 147 de hectare, s-au creat 47 de hectare de zone de refugiu pentru faună, s-au modernizat staţiile de pompare din zonă şi a fost reabilitat digul din apropiere pe o lungime de 5,5 kilometri.
Sursă: AGERPRES