TULCEA: Pelican îngrijit de un inspector ARBDD și reintegrat în habitatul natural
Pasărea, găsită luna trecută în zona Sfântu Gheorghe, a fost hrănită în gospodăria angajatului ARBDD până când s-a întremat și a putut fi eliberată în apropierea unei colonii.
Publicat de Adina Sîrbu, 18 decembrie 2024, 17:29 / actualizat: 18 decembrie 2024, 19:05
Un inspector ecolog al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea hrănit timp de o lună un juvenil de pelican comun, prea tânăr şi prea slăbit pentru a se putea hrăni singur, şi i-a dat drumul zilele trecute pe braţul Sfântu Gheorghe pentru a reveni în habitatul natural.
Pasărea a fost găsită luna trecută în zona Sfântu Gheorghe şi a fost ţinută în gospodăria angajatului ARBDD până la finalul săptămânii trecute, atunci când a fost inelată cu ajutorul voluntarilor Societăţii Ornitologice Române şi eliberată în aceeaşi zonă, potrivit guvernatorului Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
„Juvenilul a fost eliberat în imediata apropiere a unei zone bune de hrănire, unde există o colonie mixtă ce include şi pelicani care au iernat acolo şi în anii trecuţi. Protejat de adulţii din zonă şi cu hrană suficientă are cele mai multe şanse de dezvoltare armonioasă”, se arată într-o postare făcută publică miercuri pe pagina de Facebook a ARBDD.
Potrivit sursei citate, România este una dintre puţinele ţări din Europa unde se întâlnesc ambele specii europene de pelicani, pelicanul comun şi pelicanul creţ.
„Delta Dunării găzduieşte cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, Roşca – Buhaiova, care a beneficiat de statut de protecţie încă din anul 1940, fiind înscrisă în anul 1970 pe lista mondială a rezervaţiilor biosferei. Dacă pelicanii comuni cuibăresc într-un efectiv impresionant, colonia de la Roşca – Buhaiova fiind din ce în ce mai extinsă în ultimii ani, numărând circa 19.000 exemplare, în cazul pelicanilor creţi efectivul este mult mai mic, de circa 400 de perechi cuibăritoare, specia fiind periclitată la nivel mondial şi inclusă în categoria Vulnerabil pe Lista Roşie IUCN”, se mai specifică în aceeaşi postare.
Sursă: AGERPRES