Mai multe construcții ridicate ilegal în curtea bisericii Sfântul Antonie cel Mare din municipiul Constanța au fost demolate astăzi, de o echipă de muncitori coordonată de Primăria Constanța și Poliția Locală.
Este vorba despre o casă mortuară, un paraclis, o clopotniță și alte construcții, ridicate în urmă cu aproximativ două decenii în curtea bisericii, dar pe un teren care aparține domeniului public.
Primăria a emis, pe 16 decembrie, o notificare privind desființarea acestor construcții, iar astăzi a trecut la demolarea lor.
Reprezentantul juridic al parohiei, Gabriela Ștefania Nuț, ne-a declarat că Primăria Constanța a acționat ilegal.
„S-a dărâmat altarul paraclistului și acum se continuă. Această demolare este nelegală, dat fiind faptul că în lege îmi spune clar: întâi se face o plângere prealabilă care se rezolvă în 30 de zile, după care în termen de șase luni se poate solicita suspendarea. Vom formula plângere penală cu daune și ne vom înscrie nu numai în civil, ci și în penal„, a spus Gabriela Ștefania Nuț.
Preotul paroh Radu Herțeg spune că este un moment dramatic și că biserica își va căutatea dreptatea în justiție.
„Un moment dramatic. De dimineață au fost prezenți mai mulți enoriași care au participat acum 22 de ani la clădirea acestei vechi bisericuțe, unde și-au depus munca, efortul, bănuțul, ca să nu mai spun faptul că au fost mii de sfinte liturghii, poate mii de botezuri, de cununii, chiar și de înmormântări, dar se pare că acest lucru nu mai contează și încercăm să ne căutăm dreptatea și în instanță„, a declarat Radu Herțeg.
Biroul de Presă al primăriei Constanța a transmis că primele notificări au fost trimise în urmă cu un an și jumătate, însă, fără efect. Terenul ocupat abuziv este necesar pentru amenajarea unui parc și pentru resistematizarea circulației, se mai arată în comunicatul Primăriei Constanța. Proiectele au fost blocate, din cauza acestei situații, dar vor fi reluate imediat după eliberarea terenului.