S-a stins din viață actorul Mircea Diaconu
Pe 24 decembrie, cunoscutul actor ar fi împlinit 75 de ani.
Publicat de Adina Sîrbu, 14 decembrie 2024, 12:10
Mircea Diaconu s-a stins din viață. Actorul, în vârstă de 74 de ani, a fost răpus de o boală grea.
Cei care vor dori să îi aducă un ultim omagiu o vor putea face la Teatrul Nottara, unde trupul neînsuflețit va fi depus între orele 12.00 și 16.00, a anunțat soția actorului, Diana Lupescu.
Mircea Diaconu a fost un simbol al teatrului și filmului românesc, având o carieră care s-a întins pe mai multe decenii, dar și un nume cunoscut în politică, implicându-se în multiple proiecte pentru îmbunătățirea vieții culturale și sociale din România.
De-a lungul anilor, a fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, director al Teatrului Nottara, membru în Consiliul Național al Audiovizualului din partea PD, senator din partea PNL, europarlamentar independent și vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din 2014 până în 2019.
A jucat în piese de teatru pe scenele naționale și în producții cinematografice celebre, precum „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Buletin de București”, „Asfalt Tango”, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Legături bolnăvicioase” sau „Filantropica”.
Mircea Diaconu a absolvit Liceul la Câmpulung Muscel în 1967 și IATC „I.L. Caragiale” din București în 1971. A debutat în 1970, la Teatrul Bulandra, cu „Harfa de iarbă” de Truman Capote.
A debutat pe marele ecran în 1971, cu filmul „Nunta de piatră”, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas până în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001.
Dintre rolurile actorului Mircea Diaconu în teatru, amintim: „Revizorul” de Gogol, regia: Lucian Pintilie (1972); „A 12-a noapte” de Shakespeare, regia: Liviu Ciulei (1973); „Răceala” de Marin Sorescu, regia: Dan Micu (1977); „Furtuna” de Shakespeare, regia: Liviu Ciulei (1978); „Cum vă place de Shakespeare”, regia: Lucian Pintilie (1982); „Burghezul gentilom după Moliere, regia: Alexandru Dabija (1986); Teatrul descompus de Matei Vișniec, regia: Cătălina Buzoianu.