FOTO | Rezultate excelente înregistrate de cercetătorii INCDM privind adaptarea lavracului la apele Mării Negre
Experimentele de laborator vor continua până în vară, când testarea se va face în vivierele din mare, pe instalaţia pilot de acvacultură a Institutului.

Publicat de Adina Sîrbu, 14 decembrie 2024, 10:36
Cercetătorii colectivului de acvacultură marină de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța derulează un experiment dedicat bibanului de mare european, pentru a vedea dacă peștele ar putea fi crescut în Marea Neagră.
După experimentele reușite în adaptarea la apele Mării Negre a păstrăvului și doradei, specialiștii studiază acum în ce măsură lavracul (Dicentrarchus labrax), un alt pește foarte apreciat din apele mai calde europene, se poate adapta la condițiile de salinitate și temperaturi mai scăzute de pe litoralul nostru, iar dacă experimentul va fi un succes, ar putea fi înființate ferme pentru creșterea acestei specii.
Prin proiectul „Nucleu dedicat studierii surselor de hrană sustenabile la litoralul românesc”, colectivul de acvacultură marină al INCDM realizează o serie de cercetări în laborator dedicate acestei specii de interes, utilizând juvenili din Marea Adriatică.
Lavracul este, cantitativ, a doua cea mai importantă specie crescută în acvacultura din Marea Mediterană (32,9% din totalul producţiei regionale), un peşte gustos, bine echilibrat, şi cu toleranţă bună la temperaturile scăzute din apele nord-vestice ale Mării Negre.
Din acest motiv, în Laboratorul de Acvacultură al INCDM, dr. Victor Niţă şi dr. Magda Nenciu testează deja de 6 luni răspunsul speciei la creşterea în apă cu salinitate scăzută, iar înainte de a formula concluziile finale, aceștia notează rezultate promițătoare ale experimentului.
Astfel, s-a înregistrat mortalitate zero la schimbarea rapidă a salinităţii (aspect foarte important pentru transferul direct al loturilor din Marea Mediterană în Marea Neagră, esenţial în cazul fermelor private).
De asemenea, ritmul de creştere în apa Mării Negre este cel puţin la fel de bun comparativ cu subloturile menţinute la salinităţi ridicate, în condiţii identice, în laborator.
Experimentele de laborator vor continua până la atingerea vârstei de un an, urmând ulterior a se realiza testări în viviere pilot amplasate în mare deschisă, pe instalaţia pilot de acvacultură a INCDM, transmit cercetătorii.
Sursă: INCDM „Grigore Antipa” Constanța