TULCEA: Ambulanţele private din judeţ, mai scumpe cu 23% faţă de anul trecut
Serviciile private au încheiat protocoale cu SAJ, în condițiile în care serviciul public reclamă parcul învechit de autovehicule şi şalupe.
Publicat de Adina Sîrbu, 11 decembrie 2024, 15:48
Cele două servicii de ambulanţă private din judeţul Tulcea au costat, luna trecută, cu 23,54% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce parcul de autovehicule şi şalupe deţinut de Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) este depăşit.
Datele furnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate arată că luna trecută instituţia statului a plătit 1.249.500 lei celor două servicii private de ambulanţă, în condiţiile în care în aceeaşi lună a anului trecut suma decontată acestora a fost de 1.011.400 lei.
„Din suma totală de 1.249.500 de lei, 288.000 de lei a reprezentat valoarea serviciilor medicale de transport pentru persoanele incluse în Planul naţional de combatere a cancerului, care se decontează separat începând cu 1 iulie 2024”, se arată în adresa CJAS.
Potrivit sursei citate, serviciile de ambulanţă private au încheiat protocoale cu SAJ în baza unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne din anul 2008 care prevede că acestea intervin doar în urma solicitării dispeceratelor medicale publice.
„Doar în judeţul Tulcea unităţile specializate care furnizează consultaţii de urgenţă la domiciliu şi transport sanitar neasistat pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au ca indicator realizat mile marine. În dotarea acestora, există ambulanţe maritime performante, fapt care determină scăderea timpului de aşteptare pentru pacienţi şi a timpului de intervenţie, precum şi transportul acestora la unităţile spitaliceşti în condiţii optime, mai ales că în zona vizată accesul la aceste servicii este greoi şi limitat”, se mai specifică în adresa CJAS.
Tulcea este unul dintre cele mai întinse judeţe din ţară, cu un deficit accentuat de personal medical şi servicii de specialitate, iar de mai mulţi ani, conducerea SAJ Tulcea reclamă că parcul de autovehicule şi cel de şalupe din dotare este depăşit.
„Din 50 de ambulanţe, cam 70% au peste 500.000 de kilometri. Din astea, sunt câteva care depăşesc 1,5 milioane de kilometri. Ultimele şalupe pe care le-am primit sunt din 2002-2003. Ele au venit printr-un program al Băncii Mondiale. Sunt achiziţionate din Norvegia şi ni s-a spus atunci că la 1.000 de ore de funcţionare trebuie făcută o reparaţie capitală la motor, iar la 2.000 de ore de funcţionare trebuie schimbat motorul. Noi nu am avut această posibilitate, iar cel puţin două dintre ele au 10.000 sau 12.000 de ore de funcţionare”, a menţionat directorul medical al SAJ, Radu Sicinschi.
Potrivit datelor furnizate de SAJ, cele două servicii private de ambulanţă deţin în total 8 şalupe şi 14 autovehicule.
Sursă: AGERPRES