FOTO | Catedrala Notre-Dame din Paris s-a redeschis. Cum arată monumentul după restaurare și când va putea fi vizitat
Monument iconic al arhitecturii gotice, vechi de peste 860 de ani, catedrala din inima Parisului este cunoscută pentru vitraliile impresionante, sculpturile detaliate și turnurile gemene care domină fațada vestică.
Publicat de Adina Sîrbu, 8 decembrie 2024, 17:29
Catedrala Notre-Dame din Paris şi-a redeschis porţile, sâmbătă seara, la peste cinci ani de la incendiul care a devastat-o în 2019.
Autoritățile franceze au organizat o ceremonie grandioasă, la care au participat aproximativ patruzeci de şefi de stat şi de guvern, printre care președintele ales al SUA, Donald Trump, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și Prințul William al Marii Britanii.
Porţile catedralei s-au redeschis la ora locală 19.21, după ce arhiepiscopul Parisului Laurent Ulrich a lovit în mod simbolic de trei ori, în trei rânduri, cu o crosă, care semnifică misiunea sa pastorală.
La 5 ani de restaurare intensă, după incendiul devastator din 2019, celebrul monument a fost dezvăluit ieri în toată splendoarea sa: ziduri de piatră de un alb orbitor, după ce au fost consolidate, refăcute și curățate, un acoperiș nou, susținut de o șarpantă construită din grinzi de stejar ajustate cu securea, respectând modul de lucru de acum sute de ani, săgeata dantelată creată identic cu cea prăbușită în incendiu, instalată și ea acum câteva luni pe acoperișul catedralei.
Totodată, au fost restaurate 400 de vitralii, dar și celebra orgă cu 800 de tuburi, statuile și tablourile parțial distruse sau înnegrite de fum.
Catedrala a fost decorată și cu lucruri noi, precum mobilier liturgic din bronz masiv, scaune din lemn de stejar, și a fost construit un perete relicvariu ce adăpostește coroana de spini, despre care se spune că ar fi fost purtată de Iisus Hristos în ziua răstignirii.
În discursul de la ceremonia de redeschidere a edificiului, preşedintele Emmanuel Macron a exprimat, „recunoştinţa Naţiunii franceze” pentru fraternitatea fără precendent și reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris.
„Trebuie să păstrăm ca o comoară această lecţie de fragilitate, umilinţă şi voinţă, şi să nu uităm niciodată cât de mult contează fiecare şi cât de mult grandoarea acestei catedrale este inseparabilă de munca tuturor” a spus Emmanuel Macron.
În prezența oaspeților, a fost proiectat un film documentar despre reconstrucția catedralei, urmat de un omagiu pentru cei care au contribuit la restaurare și pentru pompierii care au intervenit pe 15 aprilie 2019.
Un imens „MULŢUMIM” a fost proiectat şi pe faţada de vest a catedralei, în timp ce 160 de pompieri care au salvat Notre-Dame de flăcări în 2019 şi artizanii care au participat la reconstrucţie au defilat pe culoarele catedralei, aclamaţi de personalitățile prezente.
Reconstrucţia şi restaurarea acestei capodopere a artei gotice a costat aproape 700 de milioane de euro și au fost posibile datorită donațiilor de 846 de milioane făcute din întreaga lume.
Începând de la 1 februarie 2025, grupurile religioase vor putea vizita catedrala, iar grupurile de turiști cu ghizi vor putea vizita monumentul din 9 iunie 2025.
Sursă: RRA/ Foto: REUTERS