AUDIO | Perspectivele deschise de solicitarea anulării primului tur al prezidențialelor, în opinia profesorului Ioan Stanomir
Curtea Constituţională a precizat că sesizările vor fi examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor.
Publicat de Adina Sîrbu, 6 decembrie 2024, 08:54
Desecretizarea unor documente furnizate de serviciile de informații, referitoare la implicarea unui actor statal în desfășurarea campaniei electorale din țara noastră, și afirmațiile explicite ale oficialilor americani, privind implicarea Rusiei într-un efort de influențare a rezultatului alegerilor, au culminat cu o solicitare adresată Curții Constituționale a României de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale, în care au acces Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Curtea Constituţională a primit, ieri, patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Sesizările au fost depuse de către SNSPA, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş, după ce documentele desecretizate de CSAT arată mari nereguli în desfășurarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu, precum și o posibilă interferență a Rusiei în procesul electoral.
Aseară, Curtea Constituţională a precizat, într-un comunicat, că sesizările au fost înregistrate şi urmează să fie examinate, conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.
În acest context, Bogdan Comșa l-a întrebat pe Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, ce perspective deschide această solicitare de anulare a alegerilor și ce se va întâmpla în continuare: