CE a cerut platformei TikTok înghețarea tuturor informațiilor privind alegerile din țările UE
Vor fi analizate riscurile sistemice informaţionale de la nivelul întregului bloc comunitar, pornind de la cazul României.

Publicat de Adina Sîrbu, 5 decembrie 2024, 16:46
Urmare a informaţiilor declasificate de autorităţile române, Comisia Europeană a cerut platformei TikTok să îngheţe toate informaţiile din sistemul său legate de alegerile din Uniunea Europeană, pentru a le studia în profunzime.
Comisia a emis un „ordin de reţinere” către TikTok, în conformitate cu DSA, ordonând platformei să îngheţe şi să conserve informaţiile legate de riscuri sistemice actuale sau previzibile pe care funcţionarea sa le-ar putea cauza proceselor electorale şi discursului civic în Uniunea Europeană. Această măsură are ca scop păstrarea informaţiilor şi probelor disponibile în cazul unei investigaţii suplimentare a Comisiei asupra respectării obligaţiilor care îi revin platformei TikTok în conformitate cu prevederile DSA.
„TikTok trebuie să conserve documentele şi informaţiile interne referitoare la proiectarea şi funcţionarea sistemelor sale de recomandare, precum şi la modalitatea de tratare a riscului de manipulare intenţionată prin folosirea coordonată contrafăcută a serviciilor. Comisia dispune conservarea documentelor şi a informaţiilor legate de orice încălcare sistematică a termenilor de funcţionare a TikTok ce interzic folosirea funcţiilor de monetizare pentru promovarea conţinutului politic pe platformă. Ordinul de reţinere priveşte alegerile naţionale din Uniunea Europeană de la 24 noiembrie 2024 până la 31 martie 2025”, se arată într-un comunicat.
Comisia a convocat mai multe întâlniri cu responsabili din statele membre, mai multe instituţii europene şi alte platforme digitale cu care va analiza riscurile sistemice informaţionale de la nivelul întregului bloc comunitar, pornind de la cazul României.
Thomas Regnier, purtător de cuvânt al Comisiei Europene în domeniul tehnologiei şi apărării: Aceste date vor fi la dispoziţia Comisiei Europene, iar după analiza lor vom merge cu următorii paşi sau sancţiuni. Solicitarea vine şi ca urmare a informaţiilor declasificate de autorităţile române, inclusiv cele referitoare la interferenţele Rusiei.
Am solicitat, de asemenea, o întâlnire a tuturor statelor membre la nivelul autorităţilor care coordonează aplicarea legislaţiei privind serviciile digitale. Nu în ultimul rând, am convocat o reuniune pe probleme de securitate cibernetică, din care face parte Comisia Europeană, Europol şi alte instituţii europene. Avem discuţii în paralel cu autorităţile române, TikTok şi cu alte platforme digitale.
Surse: Agerpres, Rador