Helmut Duckadam, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler
„Eroul de la Sevilla” s-a stins din viață luni, la vârsta de 65 de ani.
Publicat de Adina Sîrbu, 4 decembrie 2024, 10:24
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem a fostului portar Helmut Duckadam, a informat, miercuri, Administraţia Prezidenţială.
În semn de „omagiu pentru excepţionala carieră sportivă, pentru talentul, pasiunea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba afirmării fotbalului românesc pe plan internaţional, devenind un simbol al performanţelor unei generaţii”, şeful statului a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler sportivului Duckadam Helmut.
Fostul mare portar român Helmut Duckadam, cunoscut drept „Eroul de la Sevilla”, a murit, luni dimineaţa, la Spitalul Militar din Capitală, la vârsta de 65 de ani.
Trupul neînsufleţit al fostului sportiv a fost depus, marţi, la Arena Naţională din Capitală, acolo unde cunoscuţii, prietenii, rudele şi iubitorii fotbalului au putut să îşi ia rămas bun de la cel supranumit „Eroul de la Sevilla”.
Sicriul acoperit cu drapelul României a fost depus pe esplanada din zona VIP a celui mai mare stadion din ţară. În apropiere au fost amplasate fotografii ale lui Helmut Duckadam, precum şi două televizoare pe care au rulat imagini de la finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.
Componenţii echipei de fotbal Steaua care cucerea în 1986 Cupa Campionilor Europeni la Sevilla s-au recules, marţi, la sicriul fostului lor coleg, Helmut Duckadam.
Sosiţi cu un autocar al clubului CSA Steaua Bucureşti, Ştefan Iovan, Mihail Majearu, Marin Radu II, Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă, Anghel Iordănescu, Adrian Bumbescu şi Tudorel Stoica au depus o coroană de flori în culorile roşu şi albastru la catafalcul lui Helmut Duckadam depus la Arena Naţională. Alături de ei a stat un alt component al echipei din 1986, Miodrag Belodedici, ajuns la Arena Naţională cu puţin timp înainte.
Din partea Clubului Sportiv al Armatei Steaua a depus o coroană de flori George Ogăraru, în prezent coordonator al academiei, el fiind însoţit de toţi portarii echipelor de juniori din cadrul clubului, îmbrăcaţi în tricouri verzi, replici ale celui purtat de Helmut Duckadam în finala de la Sevilla 1986.
„E un moment foarte greu, cu multă durere şi mult regret, dar şi cu amintirea unui om extraordinar care a lăsat în spate o moştenire probabil de neegalat. O moştenire pe care trebuie să o dăm mai departe copilaşilor noştri. De aceea, Academia Clubului Steaua a fost reprezentată de portarii săi pentru a-şi lua rămas bun de la Helmut Duckadam. Ne-am dorit să fie o punte între generaţii. Cuvintele Apără Duckadam ar trebui să meargă din generaţie în generaţie şi să dea încredere portarilor că nimic nu e imposibil. Pentru că el deţine acest record care nu ştiu dacă va fi bătut vreodată”, a declarat Ogăraru.
Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, i-a adus un ultim omagiu lui Helmut Duckadam, spunând că de acum înainte fostul portar va juca fotbal lângă Dumnezeu.
Iar fostul tenisman Ion Ţiriac a declarat că trebuie să onorăm un asemenea om.
„Helmut Duckadam a fost un mare român, un mare sportiv. A plecat puţin prea devreme dintre noi. Recordul lui (n.r. – cele patru lovituri de departajare apărate în finala de la Sevilla ’86) va dăinui încă multă, multă vreme. Trebuie să onorăm un asemenea om şi să îi purtăm cu noi amintirea cât mai mult timp”, a spus Ion Țiriac.
Născut pe 1 aprilie 1959, Helmut Duckadam a devenit „Eroul de la Sevilla” în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, când a reuşit să apere patru lovituri de pedeapsă consecutive în succesul Stelei în faţa Barcelonei (2-0). Performanţa de atunci l-a făcut să intre în Cartea Recordurilor. Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc, a avut două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion, o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986).
Sursă: AGERPRES