AUDIO | Pasarela Regală din Mamaia, monument istoric din perioada interbelică îngropat acum în nisip, ar putea trece în administrarea Ministerului Culturii
Transferul de la Ministerul Economiei se va face gratuit, în vederea restaurării, consolidării și punerii în valoare.
Publicat de Adina Sîrbu, 4 decembrie 2024, 12:53
Pasarela Regală din stațiunea Mamaia ar putea trece din administrarea Ministerului Economiei, prin societatea Litoral SA, în cea a Ministerului Culturii.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului analizează propunerea privind transferul dreptului de administrare asupra monumentului în favoarea Ministerului Culturii, singurul care poate accesa fondurile necesare pentru reabilitare și are specialiștii capabili să salveze acest monument istoric.
Transferul între ministere ar urma să se facă în regim de gratuitate, având în vedere că restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric, inclusiv relocarea acestuia, implică o susținere financiară considerabilă, se arată într-un răspuns al Ministerului Culturii, la solicitarea Radio Constanța.
De „Podul cu bar maritim” (Pasarela din fața Cazinoului din Mamaia) este interesată și Primăria Constanța. Președintele OMD Mamaia – Constanța, George Măndilă, declara recent că pasarela ar putea primi o utilitate culturală:
Și despre Vila Reginei Maria din stațiunea Mamaia, un alt monument istoric degradat de-a lungul anilor, Ministerul Culturii a precizat că va fi utilizată pentru activități și servicii culturale, după reabilitare. Reamintim, de curând, s-a clarificat și situația juridică a terenului aflat sub Vila Regală, care a fost trecut din domeniul privat în domeniul public al municipiului Constanța.
Pasarela Regală din stațiunea Mamaia, inaugurată pe 15 august 1935 de Regele Carol al II-lea, a fost, în perioada interbelică, o bijuterie a litoralului românesc, având singurul bar maritim din Europa.
După 1989, pasarela, ce înaintează spre largul mării în dreptul Cazinoului din Mamaia, a fost lăsată în paragină, astfel că structura din beton, pietre și stabilopozi s-a degradat continuu și a devenit o ruină periculoasă pentru turiști.
În 2021, odată cu proiectul de lărgire a plajelor din Mamaia, pentru a o proteja de expunerea directă la mediul sărat, vântul și valurile mării, cea mai mare parte din structura monumentului, inclusiv podul de acces, a fost acoperită în totalitate cu nisip, singurul element al pasarelei rămas la suprafață fiind acoperișul.
Redactor: Adrian Băncilă