1 decembrie – Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (ONU)
Tema din 2024 este ''Take the rights path'', cu mesajul că lumea poate pune capăt SIDA dacă drepturile tuturor sunt protejate.

Publicat de Doina Sirbu, 1 decembrie 2024, 08:59
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA este marcată anual la 1 decembrie, fiind un prilej pentru ca oamenii din întreaga lume să îşi arate sprijinul pentru persoanele care trăiesc cu HIV, amintindu-şi totodată de cei care au murit din cauza afecţiunilor legate de SIDA.
Tema din 2024 este ”Take the rights path”, cu mesajul că lumea poate pune capăt SIDA dacă drepturile tuturor sunt protejate, potrivit www.unaids.org. Respectarea drepturilor omului pentru toţi reprezintă o bază esenţială a unui răspuns eficient la HIV. În acest an, Ziua mondiala de luptă împotriva SIDA este un apel la acţiune pentru a proteja sănătatea tuturor prin protejarea drepturilor tuturor.
Progresul substanţial realizat în ce priveşte răspunsul faţă de HIV este direct legat de progresul în ce priveşte protejarea drepturilor omului. Deopotrivă, progresul înregistrat în răspunsul la HIV a stimulat un progres mai larg în realizarea dreptului la sănătate şi consolidarea sistemelor de sănătate. Dar lacunele în realizarea drepturilor omului pentru toţi împiedică omenirea să urmeze calea care pune capăt SIDA şi afectează sănătatea publică, iar în prezent un val de atacuri la adresa drepturilor ameninţă să submineze progresele înregistrate, potrivit www.unaids.org/.
Acceptarea, respectul şi grija sunt vitale. Legi, politici şi practici care pedepsesc, discriminează sau stigmatizează oamenii împiedică accesul la prevenirea, testarea, tratamentul şi îngrijirea celor cu HIV. La fel şi legile, politicile şi practicile care împiedică munca celor ce oferă servicii vitale pentru comunităţile afectate sau care pledează pentru reforme.
Calea care pune capăt SIDA este calea drepturilor. Susţinerea Declaraţiei Naţiunilor Unite privind drepturile omului şi promovarea incluziunii tuturor comunităţilor sunt esenţiale pentru stoparea SIDA, pentru asigurarea dezvoltării durabile şi pentru securitatea umană. Există o nevoie urgentă de a elimina legile penale şi alte legi care dăunează drepturilor oamenilor şi o nevoie urgentă de a adopta legi şi abordări care susţin drepturile fiecărei persoane, subliniază sursa citată.
Testarea este singura modalitate de a afla dacă cineva are HIV. Dacă o persoană trăieşte cu HIV, începerea cât mai devreme a tratamentului înseamnă că aceasta poate trăi o viaţă împlinită, sănătoasă şi productivă.
Instituită în 1988, Ziua mondială de luptă împotriva SIDA a fost prima zi internaţională cu privire la sănătatea globală, conform www.unaids.org/. În fiecare an, agenţiile Naţiunilor Unite, guvernele şi societatea civilă îşi pun laolaltă eforturile pentru o campanie în jurul unor teme specifice legate de HIV. Activităţile de conştientizare se desfăşoară pe întreg mapamondul.
Cu prilejul acestei zile, numeroşi oameni poartă o panglică roşie, simbolul universal de conştientizare, sprijin şi solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, iar acestea din urmă îşi fac auzită vocea în ceea ce priveşte problemele importante din viaţa lor. Grupuri de persoane care trăiesc cu HIV şi alte organizaţii ale societăţii civile implicate în răspunsul la SIDA se mobilizează în sprijinul comunităţilor pe care le deservesc şi pentru a strânge fonduri. Organizaţia UNAIDS conduce efortul global pentru a se pune capăt SIDA ca ameninţare pentru sănătatea publică până în anul 2030, parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Panglica roşie ca simbol a fost conceput pentru prima dată în 1991, când doisprezece artişti s-au întâlnit pentru a discuta despre un nou proiect pentru Visual AIDS, organizaţie în domeniul artelor, din New York, dedicată eforturilor de sensibilizare cu privire la HIV. Prin panglica roşie artiştii au vrut să creeze o expresie vizuală a compasiunii pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Astfel, au ales culoarea roşie pentru îndrăzneala exprimată şi pentru asocierile simbolice cu pasiunea, cu inima şi cu iubirea. (https://worldaidsday.org/)
Conform https://worldaidsday.org/, în 2023 erau 1,3 milioane de oameni nou infectaţi cu HIV, 39,9 milioane de persoane trăiau cu HIV, iar 630 de mii de persoane au murit din cauza unor boli legate de HIV.
La 29 noiembrie 2022, Guvernul României a aprobat noua Strategie naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA pentru perioada 2022-2030. „Strategia naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA în perioada 2022-2030 a fost elaborată de experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, organizaţii neguvernamentale, membrii Comitetului Naţional de Coordonare HIV/SIDA şi Tuberculoză, precum şi de experţi internaţionali cu responsabilităţi în acest domeniu. Infecţia HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea îmbolnăvirilor, testarea corespunzătoare şi tratamentul persoanelor infectate”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Sursă: AGERPRES