AUDIO | Manipularea online și în spațiul public, tehnică de război hibrid a Rusiei. Cum este afectată România
Acțiunile de influență ale Rusiei, explicate de profesorul Corneliu Bjola, șeful Grupului de Cercetare în Diplomație Digitală al Universității Oxford din Marea Britanie.
Publicat de Adina Sîrbu, 28 noiembrie 2024, 09:29
Tehnicile de război hibrid aplicate de Rusia în România, Republica Moldova, Georgia, dar și în alte state europene, pentru slăbirea încrederii în UE și NATO, au fost discutate, la Constanța, în cadrul Conferințelor Mării Negre.
Aproape sigur ați auzit, în ultimii ani, teoria că ar fi mai bine să fim neutri, să nu mai ajutăm Ucraina, ca nu cumva să intrăm în razboi. Sau că Occidentul ne folosește doar ca piață de desfacere, că suntem doar o colonie a Vestului și că ne-ar fi mai bine în afara Uniunii Europene. Specialiștii spun că, deși au aparența unor teme legitime, care pot fi discutate într-o țara democratică, toate acestea sunt tehnici de război hibrid, prin care Rusia încearcă să șubrezească unitatea euroatlantică. Obiectivul final ar fi ca România să părăsească UE și NATO, moment în care, spun din nou specialiștii, am fi o pradă facilă.
Despre manipulare, cine și cum transmite astfel mesaje, despre cum acționează Rusia în România și în alte state europene a vorbit, recent, la Constanța, profesorul Corneliu Bjola, șeful Grupului de Cercetare în Diplomație Digitală al Universității Oxford din Marea Britanie, în cadrul celei de-a opta ediții a Conferințelor Mării Negre:
Redactor: Bogdan Comșa