AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Peste 300 de cercetători români și străini își vor desfășura activitatea în complexul de laboratoare.
Publicat de Adina Sîrbu, 21 noiembrie 2024, 12:30
Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare românești și beneficiază de o investiție de aproape 130 milioane de euro din fonduri europene.
Hub-ul de cercetare, primul de o asemenea amploare din România, va reprezenta un complex de laboratoare științifice pentru studierea sistemelor fluvii-mări, un Centru de date și un Supersite, compus din staţii de monitorizare și puncte de observație amplasate pe întreaga suprafaţă a Deltei Dunării. Cercetătorii vor avea acces, în timp real, la informații privind starea calității apei, calitatea aerului, sedimentele din Dunăre și meteo-hidrologice, iar datele prelucrate vor putea fi folosite la nivel european şi internațional.
În infrastructura paneuropeană, construită pe o suprafața de 10 hectare, își vor desfăşura activitatea peste 300 de cercetători români şi străini, iar capacitățile științifice și de educație prevăzute susțin dezvoltarea pentru întreaga zonă a regiunii Dunării de Jos și Bazinului Mării Negre.
Despre rolul acestui centru de studii avansate și ce va însemna el pentru comunitatea locală ne vorbește Iulian Nichersu, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, într-un interviu realizat de Andreea Dorobăț: