SUA permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune
Cu două luni înainte de a părăsi Casa Albă, președintele Joe Biden a autorizat pentru prima dată armata ucraineană să folosească sistemul ATACMS.
Publicat de Adina Sîrbu, 18 noiembrie 2024, 07:02
Autorizarea dată de SUA Kievului de a lovi teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune este un limbaj pe care Vladimir Putin îl înţelege, a declarat duminica seara şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, care a adăugat că „victima unei agresiuni are dreptul să se apere”.
„La intrarea trupelor nord-coreene în război şi la atacul masiv cu rachete ruseşti, preşedintele (american Joe) Biden a răspuns cu un limbaj pe care Vladimir Putin îl înţelege”, a afirmat Radoslaw Sikorski pe platforma X.
Membră a Uniunii Europene şi NATO şi vecină directă a Ucrainei, Polonia rămâne un susţinător ferm al Kievului de la agresiunea rusă, lansată acum aproape o mie de zile.
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţa de unul dintre cele mai ample atacuri ruseşti de la începutul războiului, cu 120 de rachete şi 90 de drone. Forţele aeriene poloneze şi cele NATO staţionate pe teritoriul Poloniei au ridicat în aer avioane de luptă din cauza apropierii unora dintre drone şi rachete de graniţă.
Tot ieri, administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele americane pentru a lovi în profunzime teritoriul rus, schimbarea poziţiei SUA urmând desfăşurării de către Rusia a unor trupe terestre nord-coreene, evoluţie care a provocat îngrijorare la Washington şi Kiev.
Primele lovituri în adâncime vor fi efectuate probabil cu rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu o rază de acţiune de peste 300 de km.
Potrivit unor surse, armata rusă s-ar pregăti să lanseze un atac major cu aproximativ 50.000 de soldați, inclusiv trupe nord-coreene, asupra pozițiilor ucrainene fortificate din Kursk, având ca obiectiv recucerirea întregului teritoriu rusesc capturat de ucraineni în august.
Decizia SUA, cu aproape două luni înainte ca preşedintele ales Donald Trump să-şi preia mandatul la 20 ianuarie, vine după luni de insistenţe din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a permite armatei ucrainene să folosească arme americane pentru a lovi ţinte militare ruseşti departe de graniţa sa.