CONSTANȚA: Platforma mobilă de foraj pentru Neptun Deep a ajuns în Marea Neagră
Călătoria colosului din Spania spre Marea Neagră a durat 18 zile și a presupus pregătiri îndelungate și modificări structurale majore.
Publicat de Adina Sîrbu, 17 noiembrie 2024, 14:21
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanţa, a anunţat duminică OMV Petrom.
„Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaz în zona de apă de mare adâncime din România. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE, va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârşit proiectul în condiţii de siguranţă şi eficienţă, pe măsură ce avansăm spre primele livrări de gaze naturale”, se arată într-un comunicat al companiei.
Transocean Barents a ajuns în siguranţă la Constanţa după o călătorie de 18 zile: a plecat din Cartagena, Spania, la sfârşitul lunii octombrie şi a trecut pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, ceea ce a necesitat coborârea turlei, o premieră mondială pentru Transocean şi acest tip de platformă, se precizează în documentul citat. Înainte de plecare, platforma, care cântăreşte în jur de 220 de tone, a trecut prin modificări structurale majore pentru a permite operaţiunea de rabatare a turlei, fiind nevoie de 8 luni pentru a o pregăti pentru călătoria în Marea Neagră.
După sosirea în România, platforma de foraj marin va trece prin lucrări de pregătire precum ridicarea turlei şi instalarea echipamentelor de foraj pentru viitoarea misiune: forajul sondelor de producţie din proiectul Neptun Deep.
„Echipajul va pregăti echipamentul pentru foraj, astfel încât, în 2025, să putem începe operaţiunile în siguranţă”, potrivit reprezentanților OMV Petrom.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino şi Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producţie şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaz către Tuzla şi staţia de măsurare a gazelor. Platforma îşi generează propria energie, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului.
Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz, fiecare companie având o cotă departicipare de 50% la proiect. Investiţiile necesare fazei de dezvoltare însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producţia totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar primele livrări de gaz sunt aşteptate în 2027.
Sursă: AGERPRES