CONSTANȚA: Academia Navală „Mircea cel Bătrân” celebrează 152 de ani de la înființare
Anul acesta, va absolvi prima promoție de ofițeri ingineri electricieni pentru marina militară.
Publicat de Adina Sîrbu, 17 noiembrie 2024, 13:47
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” sărbătorește peste un secol și jumătate de tradiție, profesionalism și performanță în învățământul românesc de marină.
Evenimentul este marcat, ca în fiecare an, prin extinderea și modernizarea bazei didactice.
După ce anul trecut au fost inaugurate un simulator de navigație pe ape interioare și un laborator de hărți electronice de navigație, anul acesta Academia Navală își continuă dezvoltarea, prin deschiderea unor noi săli de studiu și extinderea bazei didactice, a declarat contraamiralul de flotilă conf. univ. dr. ing. Alecu Toma, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, într-un interviu realizat de Bogdan Dinu pentru Jurnalul Militar Constanța:
„Anul acesta am inaugurat 6 laboratoare, două sunt achiziționate prin PNRR, iar patru laboratoare sunt atât din fondurile instituției, cu sprijinul Statului Major al Forțelor Navale, dar și prin planul de cercetare sectorială al Ministerul Apărării Naționale. Vorbim de 6 laboratoare, dar cred că mai corect ar fi să vorbim de șase săli, pentru că fiecare laborator conține mai mult de două, trei, chiar și patru standuri de cercetare și învățământ.
Suntem una dintre instituțiile militare de învățământ care am obținut fonduri importante prin PNRR. Vorbim de peste 12 milioane de lei pe care i-am investit în logistică didactică și de cercetare. Mai avem proiecte care așteaptă finanțare și care ne dorim să primească această finanțare și să le putem dezvolta. Noi nu ne dezvoltăm doar din punct de vedere al bazei logistice, avem și proiecte în sfera educațională, în sfera academică, pentru că trebuie să menționăm că anul acesta universitar vom avea prima promoție de ofițeri ingineri electricieni pentru marina militară și, de asemenea, anul viitor vom avea prima promoție de ofițeri ingineri de logistică navală.
Deci, nu doar baza materială este importantă, ci și zona academică, zona internaționalizării, zona formării continue sunt extrem de importante. Academia Navală Mircea cel Bătrân este o instituție de învățământ superior de nivel internațional, pentru că formăm studenți pentru a lucra într-un mediu internațional și că este o opțiune serioasă atât pentru cei care își doresc o carieră în Forțele Navale Române, cei care își doresc o carieră în Ministerul de Interne, pentru că noi formăm ofițeri pentru tot sistemul național de securitate și apărare, dar și pentru mediu civil. De asemenea, avem destul de multe programe de studii și avem studenți care se pregătesc pentru o carieră în industria maritimă în general.”
Printre evenimentele organizate de Academie pentru a sărbători împlinirea a 152 de ani de învățământ militar românesc de marină s-au numărat și două workshop-uri despre inteliegența artificială și influența sa asupra parcursului studenților, precum și despre oportunitățile de carieră în industria portuară, cel din urmă fiind dedicat studenților civili care se pregătesc să devină ingineri în domeniul maritim.