17 noiembrie – Ziua Mondială a Prematurității
În România, este marcată astăzi Ziua Națională a Copilului Prematur.
Publicat de Adina Sîrbu, 17 noiembrie 2024, 11:35
La 17 noiembrie 2024 este marcată Ziua Mondială a Prematurităţii, pentru creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implică naşterea prematură.
Scopul Zilei Mondiale a Prematurităţii îl reprezintă educarea mamelor în vederea diminuării riscurilor care ar putea duce la naşteri premature, găsirea resurselor financiare pentru dotarea maternităţilor şi altor unităţi spitaliceşti cu aparatura necesară prematurilor, precum și conștientizarea nevoii urgente de asistenţă medicală, politici şi sisteme de sprijin mai bune pentru bebeluşii prematuri şi familiile acestora.
Aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), iar acest număr este în creştere, Complicaţiile care apar în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauză a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri. Peste 60% dintre cazuri se înregistrează în Africa şi în Asia de Sud. În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate. Printre factorii de risc care pot genera o naştere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani.
La 17 noiembrie, este marcată și Ziua Naţională a Copilului Prematur din România, instituită prin lege în 2020.
În România, la fiecare 30 de minute se naşte un prematur cu probleme neurologice, motorii, neuromotorii, arată www.asociatiaprematurilor.ro, organizaţia neguvernamentală din România pe chestiuni de prematuritate.
La Constanța, în anul 2022, peste 10% din totalul nașterilor înregistrate în cel mai mare spital din Dobrogea au fost înainte de termen.
Cel mai mic bebeluș adus pe lume, în același an, la Spitalul Județean de Urgență Constanța, a fost o fetiță care cântărea la naștere doar 600 de grame. După 3 luni de tratament de specialitate și monitorizare permanentă în compartimentul de Terapie Intensivă al secției de Neonatologie, micuța, perfect sănătoasă și cu multă poftă de viață, a putut pleca acasă.
Sursă: AGERPRES