TULCEA: Regulament pentru punctele de înnoptare din Deltă
Locuri de campare pe traseele de turism nemotorizat.
Publicat de Adina Sîrbu, 14 noiembrie 2024, 11:06 / actualizat: 14 noiembrie 2024, 14:20
Nicio persoană nu a cumpărat toamna aceasta permise de înnoptare în Deltă, iar guvernatorul ARBDD explică situaţia prin temperaturile scăzute şi spune că va emite zilele acestea o decizie privind Regulamentul de funcţionare în cazul punctelor de înnoptare.
Permisele de înnoptare se emit online, la cerere, pe site-ul Administraţiei Rezervaţiei, costă 50 de lei pe noapte de persoană şi vor fi dedicate vizitatorilor care vor să experimenteze plimbările în natură, fără mijloace motorizate.
„Cred că am dat târziu drumul la aceste permise pentru înnoptare şi la finele lui septembrie nu prea mai sunt doritori. Preţul e de 50 de lei şi nu cred că este mare, având în vedere că sancţiunea minimă este de 1.500 de lei pentru campare în Deltă. Acum, nu există nicio infrastructură în cele şase puncte. S-a făcut doar identificarea. Ne dorim să vedem cum reacţionează turiştii, le dăm alternativa să campeze în mod legal şi 2025 va da măsura fezabilităţii acestui proiect pilot pentru RBDD”, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
El a mai spus că zilele acestea, pe site-ul Administraţiei RBDD, va fi publicat Regulamentul de funcţionare a acestor puncte de înnoptare.
„Regulamentul de înnoptare şi localizarea punctelor au avizul Consiliului ştiinţific al Administraţiei RBDD, au fost discutate cu Colegiul executiv al Administraţiei RBDD şi iniţiatorul acestei modalităţi de petrece a timpului liber în Rezervaţie, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23. Punctele respective sunt stabilite de noi, pe baza experienţei colegilor mei din teren. Cu siguranţă şi celelalte organizaţii şi societăţi de profil şi-ar dori ca aceste puncte să fie în locuri care le-ar avantaja, dar nu putem da curs acestor cereri decât în zonele unde de-a lungul timpului suprafaţa de teren a fost antropizată şi nu există riscul de a afecta un ecosistem şi aşa fragil”, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.
Vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a afirmat că punctele de înnoptare trebuie să aibă toalete ecologice care să fie întreţinute corespunzător, o zonă de umbrar, una dedicată pregătirii meselor fără utilizarea focului deschis, fără pubele pentru deşeuri, în condiţiile în care cei care fac turism lent îşi iau provizii pentru o perioadă scurtă de timp.
„Este o alternativă de petrecere a timpului liber care are milioane de practicanţi în Europa, nu mai vorbim de Statele Unite, Canada sau alte zone. Este o alternativă de care clar Delta are nevoie”, a mai spus reprezentantul Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.
Potrivit Administraţiei RBDD, punctele de înnoptare vor fi deschise între orele 21,00 şi 6,00, vor avea un număr prestabilit de locuri şi reprezintă un pas pentru realizarea traseelor dedicate bărcilor lente în Rezervaţie.
Sursă: AGERPRES