AUDIO | Cum funcționează manipularea prin frică! Interviu cu Marin Gherman, lector la Departamentul de Științe Umane și Politice al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava
Invitatul de la "Interviul dimineții" a explicat cum poate fi recunoscută manipularea prin frică.

Publicat de Doina Sirbu, 8 noiembrie 2024, 08:10
”Să nu sprijinim Ucraina, ca să nu vină războiul și peste noi, să nu pățim ca ucrainenii!” Este o idee lansată în spațiul public de propaganda rusă, prin agenții ei de influență, în toate țările implicate în ajutorarea Ucrainei, mai ales în cele aflate aproape de zona de conflict, cum este și România.
Este, în același timp, o minciună și o formă de manipulare prin frica de război, spune Marin Gherman, lector la Departamentul de Științe Umane și Politice al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Minciună – pentru că sprijinind Ucraina, rușii sunt opriți să ajungă la granița cu România, iar amenințarea războiului este ținută departe. Iar manipulare – pentru că este exploatată în scop politic o temere normală, așa cum este frica de război. Iar Rusia a aplicat și aplică această metodă inclusiv pentru a influența alegerile din țările pe care vrea să le îndepărteze de traseul european sau pe care și-ar dori să le disloce din spațiul comunitar. Cum funcționează această manipulare prin frică, în ce mod poate fi recunoscută și contracarată și în ce măsură este prezentă ea și în România? Răspunsurile, în interviul următor, realizat de Bogdan Comșa.
Redactor: Bogdan Comșa