SPANIA: Bilanțul inundațiilor a crescut la 205 morți
Sute de oameni sunt încă dispăruți, iar distrugerile sunt apocaliptice
Publicat de Adina Sîrbu, 1 noiembrie 2024, 15:36
Bilanţul furtunii din estul Spaniei a crescut la 205 morţi, dintre care 202 în regiunea Valencia, cea mai afectată de dezastru. Iar cifrele vor continua să crească, zeci de persoane nefiind încă găsite.
Tragedia reprezintă cel mai grav dezastru asociat inundaţiilor din istoria modernă a Spaniei. Bilanţul victimelor este în prezent cel mai mare înregistrat într-o singură ţară din Europa de la inundaţiile din România, care au ucis 209 persoane în 1970, notează Reuters.
Oficial MAE confirmă o singură persoană decedată de naţionalitate română. Însă în comunitatea de români se ştie că numărul este de cel puţin 4, după ce o familie in Craiova a fost descoperită într-un garaj din La Torre. Stăteau la masă când a venit viitura şi au coborât să scoată maşinile, însă nu au mai reuşit să iasă. Rudele au ajuns deja în Valencia, din România şi din Anglia, şi trebuie să aştepte rezultatele ADN pentru a putea prelua şi repatria trupurile.
În Valencia, regiunea estică cea mai afectată de dezastru, 500 de soldaţi au fost desfăşuraţi pentru a căuta persoanele încă date dispărute şi pentru a ajuta supravieţuitorii furtunii. Între timp, afost emisă o nouă alertă meteorologică, valabilă pentru Huelva, în sud-vestul Spaniei.
Aproximativ 3,400 de persoane au fost salvate până acum, dar sunt în continuare zone izolate și aproximativ 75.000 de locuinţe nu au electricitate. Pompierii au scos combustibil din maşinile abandonate în timpul inundaţiilor pentru a alimenta generatoarele şi a restabili alimentarea cu energie electrică.
În localităţile în care nu există curent, oamenii sunt baricadaţi de frica hoţilor, au fost zeci de arestări, se fură din magazine în special, însă cea mai mare problemă este lipsa apei potabile şi a alimentelor.
Pe autostrăzile A3 şi A7, dinspre Alicante si Madrid, sunt 5.000 de maşini, în care oamenii dorm deja de 3 nopţi. Din 6 benzi a fost eliberată o singură bandă pe care se circulă alternativ.
În doar opt ore a plouat cât într-un an, în noaptea de marţi spre miercuri, puhoaiele violente distrugând drumuri, căi ferate şi poduri. Mii de hectare de terenuri agricole au fost, de asemenea, distruse de inundaţii în regiune, care produce aproape două treimi din citricele din Spania – primul exportator mondial de portocale.
În Alfafar, o suburbie din afara oraşului Valencia, al treilea oraş ca mărime din Spania, echipele de salvatori au fost nevoite să meargă pe maşinile şi rulotele îngrămădite pe străzile înguste, în timp ce locuitorii trăgeau după ei, prin noroi, cărucioare de cumpărături, trecând pe lângă o barcă adusă de ape la un colţ de stradă.
„Totul este distrus, magazine, supermarketuri, şcoli, maşini”, a declarat Patricia Villar, o locuitoare din zonă.
Voluntari înarmaţi cu mături, mopuri, lopeţi şi găleţi au pornit în întreaga regiune pentru a ajuta la curăţarea cartierelor acoperite de noroi şi resturi.
Pe măsură ce numărul morţilor a crescut a fost înfiinţată o morgă temporară la centrul de convenţii Feria Valencia de la periferia oraşului, au anunţat serviciile de urgenţă.
Bilanţul deceselor a stârnit furie, dar şi durere în Spania, unele persoane acuzând autorităţile că nu au avertizat populaţia suficient de repede cu privire la pericolele reprezentate de furtună.
Un locuitor din Valencia, Hector Bolivar, în vârstă de 65 de ani, se întreba de ce a fost trimisă o alertă prin SMS abia la ora 20.00, în condiţiile în care ploaia torenţială începuse cu câteva ore mai devreme.
O altă locuitoare din zonă, Carmen Molina, de 55 de ani, a declarat, cu lacrimi în ochi: „Pot să fiu recunoscătoare pentru că sunt în viaţă, dar asta nu înlătură responsabilitatea acelor oameni care, pentru a obţine voturi, ne spun că vor fi alături de noi, pentru că adevărul e că nu sunt”.
Carlos Mazon, preşedintele guvernului regional din Valencia, a declarat că au fost respectate toate protocoalele pentru gestionarea dezastrelor şi că autorităţile au început să avertizeze populaţia de duminică.
Sursă: Agerpres