Punctele vamale Constanța Nord, Constanța Sud și Isaccea vor avea scanere cu raze X pentru camioane
Primul scaner fix pentru verificarea camioanelor a devenit operațional în Vama Siret.
Publicat de Adina Sîrbu, 30 octombrie 2024, 14:05
Ministerul Finanţelor și Autoritatea Vamală Română anunță operaționalizarea primului sistem fix de scanare cu raze X pentru autocamioane din România în Vama Siret, cea mai mare de la frontiera cu Ucraina, unde se înregistrează peste 600 de camioane zilnic.
Sistemul asigură o gestionare eficientă a fluxurilor de mărfuri și permite consolidarea măsurilor de combatere a contrabandei și fraudei la frontieră. Anul acesta, au mai fost operaționalizate încă trei sisteme de scanare, în birourile vamale de frontieră Albița și Giurgiulești. Controlul vamal devine astfel mai rapid și mai riguros, pentru că permite inspectarea containerelor pentru mărfuri ori interiorul coletelor sau bagajelor fără deschiderea acestora.
Separat de sistemul operaționalizat acum, pentru controlul autocamioanelor, până la sfârșitul anului, va mai fi instalat în Vama Siret și un sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor, ce va permite efectuarea a peste 500 scanări într-o singură zi.
Noul echipament de scanare va contribui la fluidizarea traficului în punctul de trecere transnațional de pe frontiera de nord a României, punct strategic al graniței României și, pe cale de consecință, al Uniunii Europene. Pentru a-l aduce la standarde europene, peste 10 milioane euro s-au investit pentru modernizare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.
Odată ce toate cele 26 de scanere din proiectul nostru vor fi operaționale în punctele vamale de frontieră, vom asista la o schimbare semnificativă în capacitatea României de a controla fluxurile comerciale și de a proteja granițele împotriva contrabandei și fraudelor. Astfel, imaginea controlului vamal va arăta complet diferit: rapid, eficient și sigur. Vom putea proteja economia națională cu un grad de certitudine mult mai ridicat, sprijinind veniturile bugetare și reducând impactul activităților ilegale asupra comunităților, a transmis ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Autoritatea Vamală Română este instituția beneficiară a proiectului de peste 100 de milioane euro, finanțare asigurată din bugetul național, PNRR și din alte fonduri europene nerambursabile. Termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2027.
Potrivit calendarului estimativ, în luna decembrie 2024 vor deveni operaționale încă 5 scanere în punctele de frontieră: Constanța Nord, Siret, Isaccea, Halmeu și Moravița. Anul viitor vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale de frontieră: Galați-Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea. Iar în 2026 vor fi operaționale 9 scanere în birourile vamale de frontieră: Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.