9 ani de la tragedia din Clubul COLECTIV
La nouă ani de la incendiul care a luat 65 de vieți, marii arși sunt tratați în străinătate, nu avem centre ce recuperare pentru răniți și nici bancă de țesuturi
Publicat de Adina Sîrbu, 30 octombrie 2024, 21:17
S-au scurs 9 ani de la incendiul devastator din Clubul Colectiv, în urma căruia 65 de oameni au murit și 160 au fost răniți. Au fost tot atâția ani de promisiuni neîndeplinite că vom avea spitale pentru mari arși.
Un incendiu a izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015 la Club Colectiv, situat în str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4 din Bucureşti, unde trupa „Goodbye To Gravity” susţinea un concert de lansare a unui nou album. Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului, extinzându-se rapid la tavan.
În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că, în urma incendiului de la Clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalele din Capitală. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia.
În perioada care a urmat, mai mulţi dintre răniţii internaţi în spitale din Bucureşti sau transferaţi în unităţi spitaliceşti din străinătate au murit, fiind înregistraţi în total 64 de morţi. Doi ani mai târziu, o altă victimă a crescut bilanțul la 65 de morți.
De 9 ani, data de 30 octombrie vine cu aceleaşi promisiuni, dar marii arși sunt trimiși tot în străinătate. În ţară sunt doar 34 de paturi, iar pacienții grav răniți sunt trimiși în străinătate, deși România este țara europeană cu cei mai mulți mari arși anual – 10.000 de pacienți.
În Dobrogea, Spitalul Județean Constanța, cea mai mare unitate sanitară din regiune, nu are nici măcar un pat pentru marii arși și poate trata doar pacienții care au arsuri pe cel mult 20% din suprafața corpului, astfel că victimele unor explozii, cum au fost, în anii trecuți, cele de la Rafinăria Petromidia, au fost transferate în spitale din București, din alte județe sau peste graniță.
În țară, a început construirea a trei centre pentru tratarea marelui ars la Timișoara, Târgu Mureș și București. Vor fi încă 26 de paturi și tot atâtea pentru cei post critici, dar mai durează.
La Centrul de Mari Arși de la Timișoara vor exista 17 boxe de terapie, un nou bloc operator și un heliport. Lucrările au început în vara anului trecut și vor fi finalizate anul viitor, astfel că la începutul anului 2026 să poată fi deschis.
La spitalul de mari arși din Târgu Murers se lucrează din primăvară, clădirea urmând a fi gata anul viitor. În paralel, Spitalul Județean se ocupă de modificarea structurii funcționale prin includerea celor 15 paturi de mari arși în structura spitalului unității sanitare.
Aproximativ 40 de medici şi asistente medicale de terapie intensivă au fost instruite în centre de mari arşi din Belgia şi Franţa. Atâta vreme cât avem infrastructura pe care o avem astăzi, modernizată, e drept, dar încă limitată, acei medici şi asistentele de terapie intensivă îşi pot exercita profesia. Unde nu avem infrastructură, atunci apelăm imediat la ajutorul protocoalelor internaţionale, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Supraviețuitorii și rudele celor care au murit în incendiu spun că în toți acești ani nu s-a schimbat nimic: în continuare nu avem spitale pentru pacienții cu arsuri, nici centre de recuperare și nici bancă de țesuturi.
Tinerii constănțeni sunt de aceeași părere: