AUDIO | România a trecut la ora de iarnă
Ziua de 27 octombrie este cea mai lungă din an.
Publicat de Adina Sîrbu, 27 octombrie 2024, 09:10
În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 a devenit ora 3.00, astfel că ziua de 27 octombrie numără 25 de ore.
Chiar dacă putem dormi mai mult cu o oră, schimbarea ne poate influența bioritmul, iar cele mai vulnerabile sunt persoanele vârstnice și copiii. Schimbarea orei poate crea oboseală și probleme de concentrare, accentua stările de depresie sau creşte anxietatea din cauza întunericului şi a frigului. În plus, ne putem confrunta cu dereglări de somn, scăderea poftei de mâncare şi a capacităţii de muncă.
Astăzi, la Radio Constanța, psihoterapeutul Doina Brașoveanu ne-a oferit sfaturi pentru o adaptare mai ușoară și reducerea impactului negativ al schimbării orei asupra calității somnului și activităților diurne:
Schimbarea orei a avut la bază ideea de a economisi energie, aducându-ne mai multe ore de lumină naturală dimineaţa. Însă, zilele devin tot mai scurte și se întunecă din ce în ce mai devreme.
O consultare publică făcută acum câţiva ani de Comisia Europeană arăta că majoritatea cetăţenilor europeni s-au declarat împotriva schimbării orei. Executivul comunitar a avut o încercare de eliminare măsurii, însă a renunţat la intenţie, după ce statele europene nu s-au înţeles care dintre ore – cea de vară sau cea de iarnă – să fie păstrată.
În România, mecanismul de schimbare a orei a fost adoptat în 1932, ora de vară fiind introdusă între 22 mai – 2 octombrie. Din 1933 şi până în 1940 ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lunii octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Din 1979 până în 1996 (cu mici excepţii) ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.