AUDIO | La „Povești din Dobrogea” ne reîntâlnim cu dr. Răzvan Popescu-Mirceni, director coordonator S.E.O.P.M.M. Oceanic Club
Cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu, biologul este și coautor al cărții „Bivuacuri sub semilună”.
Publicat de Adina Sîrbu, 27 octombrie 2024, 17:23
Biolog și coautor al cărții „Bivuacuri sub semilună”, dr. Răzvan Popescu-Mirceni, director coordonator al Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţia Mediului Marin Oceanic Club din Constanţa, deschide mereu în expunerile sale calea spre o lume inedită și plină de mistere: lumea mută, dar extrem de spectaculoasă a faunei și florei, a naturii în ansamblu și a fenomenelor prin care ea se manifestă.
De-a lungul timpului s-a implicat în expediții științifice, unele conduse chiar de el, și a avut numeroase colaborări de studiu cu institute științifice prestigioase din țară și străinătate.
Nu în ultimul rând, invitatul nostru este o prezență care militează constant pentru educație ecologică și pentru o relație sănătoasă, fundamentată pe respect, cu mediul înconjurător.
În acest context, veți afla, de pildă, că deși Greenpeace România susţine că exploatarea gazelor offshore și în special proiectul Neptun Deep reprezintă o ameninţare pentru Marea Neagră şi litoral, biologul Răzvan Popescu-Mirceni afirmă că platformele din Marea Neagră au efecte benefice asupra vieții subacvatice. Concluzia vine după studii îndelungate:
„Ei bine, vă spun că am găsit niște structuri recifale artificiale pline de viață, care se întind pe toată coloana de apă. Acolo avem niște stocuri piscicole absolut impresionante. Dacă, spre exemplu, apare o pată de hidrocarburi, o poți vedea imediat, o identifici. Iar sistemele satelitare ale lui Copernicus sunt capabile să-ți spună exact unde este pata și poți să vezi și care este sursa. Ne-am uitat și acolo, nu am înregistrat niciun fel de evenimente, să le spunem de genul ăsta.”
Interviul cu dr. Răzvan Popescu-Mirceni, realizat de Mihaela Andrei, a pornit de la încalzirea globală și consecințele ei pentru noi toți.