Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir
În ajunul acestei sărbători, în satul tradițional se făcea „focul lui Sânmedru” peste care săreau copiii, pentru a fi sănătoși tot anul, și tinerii, pentru a se căsători
Publicat de Doina Sirbu, 26 octombrie 2024, 09:40
unul dintre sfinții care apare reprezentat într-o icoană pe sticlă aflată în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.
„Sfântul Dumitru se numea pe vremuri Sfântul Chiriașilor, se numea așa pentru că Sfântul era bun, ținea ploile până se mutau chiriașii și, pe deasupra, îngrijea ca prețul chiriilor să scadă din an în an, atât de mult încât și cel mai pârlit dintre muritori să poată suporta sarcina. După război criza de locuințe a schimbat fața lucrurilor. Sfântul n-a mai putut face minunea de a stăvili valurile de scumpete și, în fața războiului semestrial dintre chiriași și proprietari, a rămas neputincios, asistând în ziua patronului – douăzeci și șase octombrie – la cele mai dureroase spectacole ce se puteau vedea din cer. Chiriașii, supărați, i-au schimbat porecla Sfântului, pe care îl acuză de a fi făcut, din înălțimea Tronului pe care stă, ochi dulci „nesățioșilor de proprietari”. Proprietarii la rândul lor iar îl acuză pe Sfânt de același lucru, adăugând că ar fi influențat și pe legiuitor la o protecție exagerată a chiriașilor. Adevărul este că și unii și alții au dreptate și că războiul dintre cele două tabere va continua cât va ține și criza de locuinte.”