Ministerul Muncii: Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, revizuită după 24 de ani
Potrivit sursei citate, modificările au fost propuse în contextul în care această grilă nu a mai fost actualizată din anul 2000.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 octombrie 2024, 11:42
Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost simplificată de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, în timp ce instrumentele standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, respectiv criteriile de încadrare în grade de dependenţă şi fişa de evaluare socio-medicală au fost revizuite, a anunţat Ministerul Muncii, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, modificările au fost propuse în contextul în care această grilă nu a mai fost actualizată din anul 2000.
Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice este utilizată în încadrarea persoanelor vârstnice în grade de dependenţă şi în elaborarea planului individualizat de îngrijire şi asistenţă, precizează sursa citată.
„Documentul adoptat propune utilizarea în evaluarea persoanelor vârstnice a unui instrument de măsură cu 36 de parametri prin care se evaluează dizabilitatea, propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a asigura o evaluare detaliată şi sensibilă a funcţionării acestor persoane, precum şi o îmbunătăţire a îngrijirilor şi a calităţii vieţii lor”, se menţionează în comunicat.
Totodată, se prevede că pentru formularul fişei de evaluare socio-medicală, în vederea eficientizării activităţii serviciului public de asistenţă socială (SPAS) care stabileşte dreptul la asistenţă socială, să fie valorificate informaţiile deja existente în sistemul de evidenţă al SPAS, la data realizării evaluării.
„Prin implementarea acestor măsuri de revizuire ne dorim ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice să se realizeze conform nevoilor lor reale, iar primul pas este ca ele să fie evaluate complet şi detaliat. De asemenea, prin aceste măsuri avem în vedere eficientizarea procesului de planificare şi finanţare a serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice dependente şi creşterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale acordate ca măsură de asistenţă socială”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.
Conform sursei, revizuirea grilei contribuie la operaţionalizarea şi funcţionarea celor 71 de centre de zi de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice, care vor fi înfiinţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Măsurile vor intra în vigoare de la 1 martie 2025, cererile de asistenţă socială înregistrate până la această dată urmând să fie soluţionate conform legislaţiei în vigoare la data înregistrării lor”, susţin reprezentanţii ministerului.
Sursa – Agerpres