AUDIO | Proiect pilot de acvacultură a stridiilor în Marea Neagră
Circa 1.000 de stridii au fost scufundate în diferite zone din largul mării
Publicat de Adina Sîrbu, 24 octombrie 2024, 17:05
Cercetătorii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța au lansat un proiect pilot de acvacultură a stridiilor Marea Neagră.
Prima fermă a fost amplasată, marți, în apele Mării Negre. Circa 1.000 de stridii, aclimatizate în laboratoarele din Italia, au fost aduse la Constanța pentru a fi poziționate la trei kilometri în largul Mării Negre. Stridiile, împărțite în 4 cuști, au fost scufundate în diverse zone. Biologii marini le vor verifica în fiecare lună, pentru a vedea dacă se vor aclimatiza cu succes la noi.
Demersul ne duce cu un pas mai aproape de înființarea fermelor de acvacultură, mai ales că, zilele acestea, se desfășoară, la sediul Administrației Naționale Apele Române, licitațiile pentru 28 de perimetre marine, ce pot fi închiriate pe o perioadă de 20 de ani pentru cultivarea de resurse marine.
Proiectul este implementat de Centrul Demonstrativ de Acvacultură al GFCM, coordonat de cercetătorul Victor Niță, din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța.
După perioada de testare, care va dura un an, această abordare alternativă a diversificării în acvacultura românească va fi prezentată și investitorilor, iar fermierii interesați vor avea parte de cursuri de pregătire, susținute de specialiștii INCDM.
Cercetătorul Victor Niță, într-un interviu realizat de Cecilia Pătrăhău: