TULCEA: Ateliere de combatere a bullying-ului la Festivalul KINOdiseea

Publicat de Adina Sîrbu, 23 octombrie 2024, 10:55
La Tulcea continuă Festivalului de filme pentru publicul tânăr, KINOdiseea. Sute de copii și de adolescenți au șansa să vadă, până pe 27 octombrie, filme premiate și adaptate vârstei lor, la Teatrul „Jean Bart” și la Casa Avramide.
Alături de proiecții, sunt organizate ateliere de autocunoaștere, reziliență, comunicare și gestionare a propriilor emoții, dedicate adolescenților, tema acestora fiind bullying-ul.
Între 24 și 26 octombrie, la Tulcea ajunge și proiectul „TRANZIȚIE: Călătoria Eroului”, un spectacol-lectură ce își propune să pună în relație fenomenul de bullying cu consumerismul și cu anxietatea climatică.
Publicul va putea experimenta o instalație artistică participativă și comunitară la Casa Avramide și un spectacol de teatru participativ la Liceul de Arte „George Georgescu”, ce fac parte dintr-un efort complex și susținut de a oferi tinerilor care se confruntă cu bullying-ul o voce și un instrumentar psihologic, social și artistic de care să se poată folosi pentru a-i gestiona și combate nu doar efectele, ci și rădăcinile.
Pe 24 octombrie, de la ora 12.00, la Liceul de Arte „George Georgescu”, va avea loc un spectacol de teatru ce folosește instrumentele psiho-dramei. Textele pornesc de la poveștile și trăirile exprimate de participanții la zeci de ateliere de combatere a bullyingului prin artă pentru copii, adolescenți, cadre didactice și lucrători de tineret din cadrul ONG-urilor, care s-au derulat în cadrul proiectului în București, Tulcea și în județul Ilfov.
Totodată, între orele 18.00 – 21.00, va putea fi vizitată, la Casa Avramide, instalația artistică participativă, comunitară „TRANZIȚIE: Călătoria Eroului”, ce reunește povești din comunitate legate de bullying, colectate în cadrul unui Open Call derulat în perioada proiectului, dar și obiecte semnificative pentru poveștile personale despre bullying și despre copilărie și adolescență.
Instalația parcurge probleme de ordin social și psihologic cu care copiii și adolescenții s-au confruntat și continuă să se confrunte, dar și felul în care acestea s-au modificat în timp, accentul fiind pus pe felul în care capitalismul aflat în continuă ascensiune afectează relațiile interumane și valorile pe care ni le construim când suntem mici.
Instalația este compusă din: 6 povestiri scrise de actrița-dramaturgă Ana Sorina Corneanu, interpretate de aceasta, Alina Tofan și Mara Căruțașu, cu ajutorul suportului sonor și muzical realizat de Ștefan Blănică. Acestea creează instalația sonoră ce va însoți traseul obiectelor și poveștilor reunite de artista vizuală Larisa Tofan și de artista new media Marieke Leene, sub conceptul artistic al Alinei Tofan, inițiatoarea proiectului.
În cadrul instalației, zilnic, de la ora 18.00, va avea loc și o lectură performativă a poveștilor personale despre bullying, abuzuri și anxietate colectate prin open call.
Totodată, vor avea loc și ateliere pentru profesori, ce vizează combaterea bullyingului prin art terapie, realizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea. Aproximativ 40 de cadre didactice vor lua contact cu metode utilizate în art terapie, prin teatrul senzorial, jocuri din sfera actoriei și a artei vizuale, facilitate de Alina Tofan.
Intrarea la evenimente este liberă pentru public.
Sursă și foto: comunicat de presă/ Redactor: Adina Sîrbu