Sute de sabotori au fost instruiți de forțe rusești pentru acţiuni de destabilizare în Republica Moldova
Publicat de Adina Sîrbu, 17 octombrie 2024, 19:27
Republica Moldova are alegeri prezidenţiale duminica aceasta şi un referendum prin care aderarea la Uniune ar putea fi înscrisă în Constituţie. Actuala preşedintă, Maia Sandu, este favorită în sondaje, dar Republica Moldova se confruntă cu o campanie masivă a Rusiei de influenţare şi dezinformare, pentru îndepărtarea ţării de Europa.
Astăzi, Poliţia, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura republicii au anunțat că peste 300 de persoane au fost instruite în Rusia, Bosnia şi Serbia, inclusiv de instructori ai grupurilor Wagner şi Ferma, pentru acţiuni de destabilizare în Republica Moldova.
Peste 300 de persoane au mers în tabere din Federaţia Rusă, unde erau instruite cum să provoace dezordine în masă în timpul protestelor şi să opună rezistenţă în faţa organelor de forţă, a spus şeful Inspectoratului General de Poliţie, Viorel Cernăuţeanu.
„Începând cu luna iunie anul curent, pe teritoriul Federaţiei Ruse mergeau în mod regulat echipe restrânse a câte 20 de persoane, în total (…) peste 300 de persoane care au mers în suburbia Moscovei, unde erau instruite pentru metode tehnice în acţiunile de protest şi comportamentele pe care trebuie să le manifeste, tactici de provocare, înfruntarea inteligentă a cordoanelor forţelor de ordine, extragerea de obiecte sau arme de la organele de forţă şi cum să facă retragerea rapidă din rândul mulţimii. În această perioadă, organele de stat au reuşit să supună măsurilor de investigaţii operative o parte dintre aceste persoane. Numai pe parcursul ultimelor zile s-a reuşit ridicarea atât a mijloacelor financiare de la aceste persoane – în jur de peste un milion şi 600 de mii de lei moldoveneşti, dar şi alte instrumente şi obiecte utilizate în procesul de dezordine în masă”, a precizat Cernăuţeanu.
Unele din aceste persoane au participat la vandalizarea instituţiilor statului, mare parte dintre acestea fiind deja investigate de autorităţi. Un alt grup de persoane a fost instruit în tabere de gherilă în Bosnia şi Herţegovina, precum şi în Serbia, deplasarea acestora fiind finanţată de gruparea Şor, sub paravanul organizaţiei Eurasia, a anunţat directorul Serviciului de Informaţii ţi Securitate, Alexandru Musteaţă.
„Începând cu luna mai 2024, oligarhul fugar Ilan Şor, sub paravanul ONG-ului Eurasia, a finanţat deplasarea unor grupuri de tineri la Moscova. Dintre aceştia, o parte au fost selectaţi pentru antrenamente mult mai avansate în tabere desfăşurate în Bosnia şi Herţegovina, dar şi în Serbia. Aceşti tineri au fost antrenaţi de instructori străini conectaţi la entităţi asociate instituţiei private militare Wagner şi la entitatea numită Ferma, înfiinţate anterior de Evgheni Prigojin, acestea fiind în continuare active, doar că sub o altă comandă. În taberele de pregătire erau antrenaţi provocatori care urmau să organizeze proteste şi să participe la acţiuni violente, radicale şi chiar extremiste în contextul alegerilor. Programul antrenamentelor includea tactici de provocare a organelor de menţinere a ordinii publice, utilizarea armelor şi a obiectelor pentru provocarea daunelor fizice neletale, psihologia maselor, confecţionarea şi utilizarea articolelor de incendiere şi a explozibililor artizanale, manevrarea dronelor cu ataşament special pentru explozibil şi incendiere. Conform datelor colectate, printre coordonatorii acestor acţiuni în ţările menţionate sunt cetăţeni străini (…). Totodată s-a reuşit şi identificarea altor 11 cetăţeni străini care au acordat asistenţă taberelor de pregătire din Bosnia-Herzegovina, precum şi Serbia, acţionând sub formă de instructori”, a dezvăluit Alexandru Musteaţă.
Ofiţerii şi procurorii au efectuat miercuri 88 de percheziţii în nordul, centrul şi sudul Republicii Moldova, în contextul documentării acţiunilor de dezordine în masă în preajma alegerilor prezidenţiale şi a referendumului.
Recent, secretarul de stat american Antony Blinken avertiza că Rusia va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din Republica Moldova, inclusiv prin televiziunea de propagandă „Russia Today”, care şi-ar coordona activitatea cu serviciile de informaţii ruseşti. Statele Unite au impus sancţiuni mai multor entităţi şi persoane din Federaţia Rusă pentru amestec în alegerile din Republica Moldova. Cei vizaţi sunt acuzaţi că au orchestrat o campanie de cumpărare de voturi şi de susţinere a candidaţilor pro-Kremlin, iar pe 9 octombrie şi Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care sprijină Chişinăul în lupta cu interferenţele Rusiei în deturnarea proceselor democratice naţionale, reieşind din statutul său de ţară candidată şi începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Totodată, Compania Meta Platforms Inc a eliminat o reţea de conturi de grup destinate vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova, înainte de alegerile din 20 octombrie din această ţară, pentru încălcarea politicii companiei privind conturile false. Aceste conturi false au postat critici la adresa preşedintei Maia Sandu, a politicienilor proeuropeni şi a legăturilor strânse dintre Republica Moldova şi România şi au susţinut partidele pro-ruse din Moldova, a declarat Meta.
Compania a adăugat că operaţiunea s-a axat pe aproximativ o duzină de branduri de ştiri fictive în limba rusă, care se prezentau ca entităţi independente cu prezenţă pe mai multe servicii de internet, inclusiv Facebook, Instagram, Telegram, OK.ru şi TikTok.
Meta a precizat că a eliminat şapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup şi 20 de conturi de pe Instagram pentru încălcarea politicii sale. Aproximativ 4.200 de conturi urmăreau una sau mai multe dintre cele 23 de pagini şi aproximativ 335.000 de conturi urmăreau unul sau mai multe dintre conturile de Instagram. Meta a mai spus că majoritatea urmăritorilor conturilor false erau stabiliţi în afara Republicii Moldova, ceea ce le-a făcut să pară mai populare.
Surse: AGERPRES, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Radio România