Ritualul nunții tătarilor, prezentat în cadrul filmului documentar “Toy-Nuntă Tătară”
Publicat de Doina Sirbu, 11 octombrie 2024, 07:23
În premieră, Uniunea Democrată Tătară lansează filmul documentar “Toy-Nuntă Tătară”, în cadrul „Toy-proiect nou”, un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, realizat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP).
Pentru prima oară în România se va lansa un film documentar cu reconstituirea ritualului de nuntă a tătarilor, în cadrul unui eveniment ce va cuprinde o expoziție multimedia foto documentară ce va prezenta comunitatea tătară, în ansamblul ei, şi cea din Medgidia, în particular.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 12 octombrie, ora 16.00, la Muzeul de Artă din Constanța, intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile.
Reconstituirea nunţii tătăreşti este o acțiune menită să revitalizeze, conserve şi să transmită către tinerele generații aceste elemente, ca expresie vie culturală a comunitații locale etnice turcice- tătare cu privire la nunta tătară (toy).
Aducerea elementelor tradiționale și reconstituirea obiceiului tradițional- nuntă tătăra ca parte integrantă din cultură interetnică națională prin intermediul cercetării, realizării documentației și a filmului documentar va fi o dovadă culturală istorică ce va fi înregistrată în Registrul Național al Patrimoniului imaterial și a fost realizată de către cei care cunosc cultura și elementele istorice-culturale ale etniei, prin interacțiunea cu oameni de diferite generații, specialiști, culturi și medii, în vederea construirii unei identități ale etniei naționale în spațiul dobrogean.
Filmul documentar “Toy-Nuntă Tătară” va avea menirea de instruire, de conștientizare culturală, într-un proces de cunoaștere, investigație și conștientizare culturală în jurul problemelor propriului patrimoniu cultural imaterial care permite asigurarea viitorului și dă o șansă la ceea ce intenționăm să păstram din trecut.
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.
Redactor online: Doina Sîrbu / Sursă, foto: Uniunea Democrată Tătară