Un model pentru tinerii sportivi – Simona Amânar
Publicat de Catalin Donose, 9 octombrie 2024, 08:30
Sala Sporturilor din Constanța poartă, de doi ani, numele marii campioane Simona Amânar și de marți, clădirea emblematică a primit, botezul oficial, în prezența multiplei campioane olimpice, mondiale și europene la gimnastică.
Inițiatorul evenimentului a fost Agenția Națională pentru Sport, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, parteneri: ISJ Constanța, CSS1 Constanța, CS Farul Constanța.
A fost un eveniment emoționant, cu multe momente memorabile, în care invitata specială, multipla campioană a gimnasticii românești, a dovedit încă o dată că valoarea autentică este întotdeauna însoțită de modestie și calitate umană excepțională.
La eveniment au fost prezente numeroase persoane apropiate de Simona, antrenori, oficiali de club, foste colege, numeroși invitați.
Micuțele gimnaste de la CSS1 Constanța au susținut un moment artistic, urmate de fetițele de la CS Farul Constanța.
A activat cu dublă legitimare la C.S.Ş. nr.1 şi la clubul Farul Constanţa, sub îndrumarea antrenorilor Ileana Mihail, Mirela Szemerjai, N. Forminte şi M. Frum, trecând apoi la lotul naţional, antrenată de Octavian Belu, Maria Bitang, N. Forminte şi T. Ponoran. Timp de nouă ani, cât a făcut parte din lotul naţional de gimnastică, a practicat sportul la cel mai înalt nivel, proba care a consacrat-o fiind cea de sărituri.
Are un palmares impresionant și a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. În 1996, la Atlanta, a obţinut patru medalii: una de aur, la sărituri (singura gimnastă româncă medaliată cu aur), una de argint, la sol şi două de bronz, la individual compus şi cu echipa. În 2000, la J.O. de la Sydney, a devenit campioană olimpică absolută (după ce Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de aur pe motiv de doping), a cucerit titlul cu echipa şi a obţinut medalia de bronz la sol.
După Olimpiada de la Sidney, considerată ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate. S-a mutat la Timişoara, unde a devenit asistentă universitară la Facultatea de Sport a Universităţii de Vest şi, la scurt timp, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică.
Text și foto – Cătălin Donose