SOR: Migrația păsărilor poate fi observată acum și online
Publicat de Adina Sîrbu, 9 octombrie 2024, 14:49
Multitudinea de date obținute în ultima decadă de ornitologi și iubitori de natură a făcut posibilă apariția EuroBirdPortal (EBP), unde putem vedea mișcările speciilor de-a lungul întregului an. EBP este un proiect derulat de European Bird Census Council și se bazează pe datele obținute din 29 de țări de la 81 de organizații, printre care și Societatea Ornitologică Română.
Chiar dacă în prezent numărul speciilor migratoare pentru care sunt realizate aceste hărți nu este foarte mare, proiectul este în dezvoltare și numărul acestora va crește treptat, anunță SOR.
„Poate vă întrebați deja unde sunt păsările care ne umplu de sunet și culoare primăverile și verile. Unele rămân aici, nici nu am ști cum e iarna fără pițigoi, scatii sau cinteze la hrănitori. Dar altele, mai temerare am zice noi, pleacă în migrație spre locuri mai bogate în surse de hrană. Locurile acestea pot fi la o distanță nu prea mare, cale de două județe mai serioase, unde încă balta nu a înghețat. Sau doar peste Dunăre, în Bulgaria și Grecia, care nu sunt doar destinații de vară, așa cum sunt pentru unii dintre noi. Alte păsări însă parcurg distanțe considerabile până la locurile de iernare. Au nevoie de zile sau săptămâni ca să ajungă la destinație și înfruntă diferite pericole pe traseu. Reducerea sau dispariția locurilor de popas, liniile de tensiune, parcurile de eoliene, braconierii sau chiar vânătorii din locurile unde vânătoarea e permisă în perioada migrației, plasele care așteaptă păsările în Africa, toate aceste obstacole aproape de netrecut trebuie să le depășească aceste zburătoare, unele abia trecând de 10 grame.
Cucul și pupăza, două dintre aparițiile estivale de poveste de-a dreptul, au cale lungă de bătut, căci ambele petrec iarna în Africa. Cucul pleacă la final august – început de septembrie și nu îl mai vedem până prin aprilie. Rar mai observăm și pupăza după septembrie, trebuie să vină iar luna martie ca să vedem dacă trage tot la teiul lui Creangă.
Dar acum știm mai bine cum se mișcă păsările peste an, pentru că oamenii de știință au pus la dispoziția publicului larg un instrument valoros – EuroBirdPortal, disponibil pe site-ul eurobirdportal.org.
Aici, de pildă, veți putea observa în oglindă dinamica spațială a cucului și a pupezei în ultimul an, iar cu săgeata din stânga sus puteți selecta ce specii doriți să vedeți, folosind denumirea în engleză sau numele lor științific.
Pe site este disponibil și un tutorial cu detalii de utilizare a hărților”.
Sursă și foto: SOR/ Redactor: Adina Sîrbu