AUDIO | 9 octombrie – Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România
Publicat de Adina Sîrbu, 9 octombrie 2024, 06:12
România marchează, pe 9 octombrie, Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, introdusă prin Hotărâre de Guvern în anul 2004, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.
Potrivit Institutului Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, la 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi din alte localităţi din vecinătate către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941 începuse deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina. Fără a putea stabili cu exactitate care este numărul evreilor români şi al evreilor din teritoriile aflate sub administraţie românească care au fost ucişi, Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România apreciază că, în timpul Holocaustului, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni, la care se adaugă 135.000 de evrei români din Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum şi 5.000 de evrei români care se aflau în alte ţări din Europa. Supuse regimului de exterminare din Transnistria au fost şi mii de familii de romi, deportate în perioada 1942-1943. Din cei 25.000 de romi trimişi în Transnistria, aproximativ 11.000 au pierit, se mai arată în Raportul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, din anul 2004.
Despre ororile trăite de etnicii evrei și romi din Dobrogea, despre lagărul de concentrare de la Cobadin, care a funcționat în 1941, și despre datoria de a nu uita trecutul, cu toate umbrele sale, ne vorbește decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, istoricul Daniel Citirigă, într-un interviu realizat de Silvia Pascale:
Redactor online: Adina Sîrbu